Чужденци плащат 2000 евро, за да снимат влак в България

Туристи от цяла Европа плащат по 2 000 евро, за да снимат реставрирани парни локомотиви в движение у нас.

Срещу тази сума те нямат право да се возят на композицията, а пътуват успоредно с нея, с автобуси. Поредният атракционен тур с продължителност четири дни завърши през уикенда в Кърджалийско.

Най-старият парен локомотив в България е наричан "Баба Меца" заради своята сила. Той е произведен през 1931 година в Полша.

„Това е локомотив, който е уникален – единствен в Европа – като мощност от този тип и като конфигурация на колелата – как са свързани колелата на локомотива”, обясни машинистът Ангел Алексиев по Нова ТВ.

Локомотивът е реставриран миналата година, а сега дърпа товарни вагони из Родопите, за да радва туристите.

Преди две години започнахме организацията по реставрацията на тази машина и събрах над 40 фотографи от цял свят, които искат да видят този локомотив сред тази българска природа. Правим го два-три пъти годишно и струва по 2 000 евро на човек”, каза Тило Уцер – организатор на екскурзията.

Двата парни локомотива, които участваха в атракционната обиколка тези дни, привличат и местните хора, които не са виждали такива от десетилетия. Водят и децата.

Поддръжката на парните локомотиви не е никак лека задача. Именно това и огромното замърсяване на въздуха са причини да бъдат спрени от движение преди четвърт век.

Източник : www.dir.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]