Чужденци плащат 2000 евро, за да снимат влак в България

Туристи от цяла Европа плащат по 2 000 евро, за да снимат реставрирани парни локомотиви в движение у нас.

Срещу тази сума те нямат право да се возят на композицията, а пътуват успоредно с нея, с автобуси. Поредният атракционен тур с продължителност четири дни завърши през уикенда в Кърджалийско.

Най-старият парен локомотив в България е наричан "Баба Меца" заради своята сила. Той е произведен през 1931 година в Полша.

„Това е локомотив, който е уникален – единствен в Европа – като мощност от този тип и като конфигурация на колелата – как са свързани колелата на локомотива”, обясни машинистът Ангел Алексиев по Нова ТВ.

Локомотивът е реставриран миналата година, а сега дърпа товарни вагони из Родопите, за да радва туристите.

Преди две години започнахме организацията по реставрацията на тази машина и събрах над 40 фотографи от цял свят, които искат да видят този локомотив сред тази българска природа. Правим го два-три пъти годишно и струва по 2 000 евро на човек”, каза Тило Уцер – организатор на екскурзията.

Двата парни локомотива, които участваха в атракционната обиколка тези дни, привличат и местните хора, които не са виждали такива от десетилетия. Водят и децата.

Поддръжката на парните локомотиви не е никак лека задача. Именно това и огромното замърсяване на въздуха са причини да бъдат спрени от движение преди четвърт век.

Източник : www.dir.bg

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]