Чужденци плащат 2000 евро, за да снимат влак в България

Туристи от цяла Европа плащат по 2 000 евро, за да снимат реставрирани парни локомотиви в движение у нас.

Срещу тази сума те нямат право да се возят на композицията, а пътуват успоредно с нея, с автобуси. Поредният атракционен тур с продължителност четири дни завърши през уикенда в Кърджалийско.

Най-старият парен локомотив в България е наричан "Баба Меца" заради своята сила. Той е произведен през 1931 година в Полша.

„Това е локомотив, който е уникален – единствен в Европа – като мощност от този тип и като конфигурация на колелата – как са свързани колелата на локомотива”, обясни машинистът Ангел Алексиев по Нова ТВ.

Локомотивът е реставриран миналата година, а сега дърпа товарни вагони из Родопите, за да радва туристите.

Преди две години започнахме организацията по реставрацията на тази машина и събрах над 40 фотографи от цял свят, които искат да видят този локомотив сред тази българска природа. Правим го два-три пъти годишно и струва по 2 000 евро на човек”, каза Тило Уцер – организатор на екскурзията.

Двата парни локомотива, които участваха в атракционната обиколка тези дни, привличат и местните хора, които не са виждали такива от десетилетия. Водят и децата.

Поддръжката на парните локомотиви не е никак лека задача. Именно това и огромното замърсяване на въздуха са причини да бъдат спрени от движение преди четвърт век.

Източник : www.dir.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]