Чужденците плащат само 9% от глобите с фиш

Глобите за водачите на автомобили, които минават транзитно през страната, ще могат да се плащат на изходите. В противен случай няма да могат да излязат през границата. Такава поправка се готви в Закона за движение по пътищата, съобщи вчера председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Според него катаджиите могат да предават информация до граничните пунктове с таблети.

Само 9% от чужденците са платили фишовете си, а едва 5% – наказателните постановления през последните 3 години и половина, разкри Ананиев.

Той добави, че ще им се налага и принудителна административна мярка сваляне на номерата, но само в случаите, когато карат пияни, причинили са катастрофа със смърт или телесна повреда или са засечени със скорост над 50 км/ч от разрешената, като глобата за това превишение щяла да стане 700 лв.
Идеята за сваляне на предните номера на колите е от октомври м.г. Тя е част от пакета поправки, приет на първо четене, който се бави за второ още от април.

Искането на КАТ е мярката да се прилага не само за тежки, а за всевъзможни нарушения, включително за неплатени глоби. За тази седмица комисията на Настимир Ананиев няма насрочено заседание. Най-вероятно представяните промени ще се гласуват догодина.

Източник : www.trud.bg

Избрани

Гвоздейков: Ревизия ще покаже какво е харчено в транспортното министерство в последните 3 месеца

юни 8, 2023

Ще разпоредя ревизия в моите подведомствени организации и на държавните предприятия. Ще се проверява какво е харчено за последните 3 месеца и какви разходи са правени. Това каза след заседанието […]

Автомобилен транспорт

Екологичният транспорт и възстановяването на “Български пощи” сред приоритетите на новия министър на транспорта

юни 7, 2023

Инж. Георги Гвоздейков, новоназначеният министър на транспорта и съобщенията, обяви, че ще се фокусира върху прилагането на екологични транспортни решения като ключов приоритет на своя мандат. Това беше обявено по […]

Избрани

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

юни 7, 2023

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира […]