Чужденците плащат само 9% от глобите с фиш

Глобите за водачите на автомобили, които минават транзитно през страната, ще могат да се плащат на изходите. В противен случай няма да могат да излязат през границата. Такава поправка се готви в Закона за движение по пътищата, съобщи вчера председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Според него катаджиите могат да предават информация до граничните пунктове с таблети.

Само 9% от чужденците са платили фишовете си, а едва 5% – наказателните постановления през последните 3 години и половина, разкри Ананиев.

Той добави, че ще им се налага и принудителна административна мярка сваляне на номерата, но само в случаите, когато карат пияни, причинили са катастрофа със смърт или телесна повреда или са засечени със скорост над 50 км/ч от разрешената, като глобата за това превишение щяла да стане 700 лв.
Идеята за сваляне на предните номера на колите е от октомври м.г. Тя е част от пакета поправки, приет на първо четене, който се бави за второ още от април.

Искането на КАТ е мярката да се прилага не само за тежки, а за всевъзможни нарушения, включително за неплатени глоби. За тази седмица комисията на Настимир Ананиев няма насрочено заседание. Най-вероятно представяните промени ще се гласуват догодина.

Източник : www.trud.bg

ЖП транспорт

CER отчита мрачно първо тримесечие на 2021г за железопътния транспорт

През март 2021г пътническите оператори отчетоха намаление на 600 милиона евро на седмичните приходи. Shutterstock.com Приходите от пътниците останаха на половината от първото тримесечие на 2019 г. през първото тримесечие […]

ЖП транспорт

Настояще и бъдеще при модернизирането на железопътната инфраструктура в България

Гост в сутрешния блок по ТВ СКАТ: инж. Илия Илиев – Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA) ЕС е определил 2021 г. за Европейска година на железопътния […]