Чужденците плащат само 9% от глобите с фиш

Глобите за водачите на автомобили, които минават транзитно през страната, ще могат да се плащат на изходите. В противен случай няма да могат да излязат през границата. Такава поправка се готви в Закона за движение по пътищата, съобщи вчера председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Според него катаджиите могат да предават информация до граничните пунктове с таблети.

Само 9% от чужденците са платили фишовете си, а едва 5% – наказателните постановления през последните 3 години и половина, разкри Ананиев.

Той добави, че ще им се налага и принудителна административна мярка сваляне на номерата, но само в случаите, когато карат пияни, причинили са катастрофа със смърт или телесна повреда или са засечени със скорост над 50 км/ч от разрешената, като глобата за това превишение щяла да стане 700 лв.
Идеята за сваляне на предните номера на колите е от октомври м.г. Тя е част от пакета поправки, приет на първо четене, който се бави за второ още от април.

Искането на КАТ е мярката да се прилага не само за тежки, а за всевъзможни нарушения, включително за неплатени глоби. За тази седмица комисията на Настимир Ананиев няма насрочено заседание. Най-вероятно представяните промени ще се гласуват догодина.

Източник : www.trud.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]