Да се повозим на „Ориент експрес“

Влакът за специални хора и на специални цени

 

Легендарният Ориент Експрес е луксозен пътнически влак, някога собственост на Compagnie Internationale des Wagons-Lits, който днес принадлежи на частната компания Venice Simplon-Orient-Express. Маршрутът му свързва Париж и Истанбул, като едновременно с това се явява връзка (буквално и символично) между два континента – Европа и Азия.

 

 

За създател на Ориент Експрес се смята белгиецът Жорж Нагелмакерс. Първото пътуване на легендарния влак започва на 4 октомври 1883 г. Името Ориент Експрес идва спонтанно и е дело на пътниците на дълги разстояния, пътували с влаковите композиции от Париж до Виена през същата тази година. В онези времена това пътуване се е считало за едно от най-незабравимите и авантюристични пътешествия, които може да предприеме човек.

 

 

По различно време с Ориент Експрес са пътували Франц-Йосиф,  Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи и много други знаменитости. Всъщност именно писателката Агата Кристи играе най-съществена роля за популяризиране на луксозния влак, тъй като тя нееднократно споменава името му в произведенията си. С годините Ориент Експрес се превръща в легенда, символ на лукса и екзотичните изживявания, и става част от сюжета на няколко литературни произведения. Качеството на обслужване по време на пътешествието обаче и до днес е вероятно най-важният фактор за успеха на Ориент Експрес.

 

 

Класическият маршрут на влака тръгва от Париж, преминава през Будапеща и Букурещ, и достига до Истанбул, като пътуването продължава 6 дни и 5 нощи. Този маршрут обаче е променян няколко пъти, а едновременно с това под шапката на Ориент Експрес се появяват още няколко маршрутни линии.

 

 

И до днес легендарният Ориент Експрес не предлага просто едно обикновено пътуване, а изобилие от преживявания и емоции. Именно това е причината за неговата нестихваща слава – въпреки множеството съвременни, много по-бързи средства за придвижване, много хора са готови да платят купища пари, за да се насладят на луксозното изживяване. Днес фирмата Venice Simplon-Orient-Express не се ограничава само с пътешествие с влак – тя предлага цялостни круизи, съчетаващи пътуване по суша и вода, в 25 държави на 5 континента, за да могат да се обхванат повече интересни места по цял свят.

 

 

Преди време оригиналният Ориент Експрес бе превърнат в туристическа атракция – оттогава той е прекосил 12 пъти Европа. Влакът се движи по маршрута Париж – Истанбул веднъж годишно, по специална заявка, за специални клиенти и на специални цени. Това превръща в истинско събитие спирането му в страните, през които преминава, като от няколко години списъкът включва и България (спирката му е на гара Русе). Съвсем наскоро пък три от вагоните на легендарния влак бяха продадени на търг на частни колекционери, като за тях бе заплатена сумата от половин милион евро. В света са запазени едва 40 вагона от Ориент експрес, което обяснява силния интерес към търга от частни колекционери и организации.

 

 

 Макар да е една от причините за популяризиране на легендарния влак, сюжетът в „Убийство в Ориент Експрес” на Агата Кристи не се развива по оригиналния маршрут, а по така наречения Simplon Orient Express, който е създаден едва след Първата световна война и преминава през Милано, Венеция, Загреб, Белград и София.

Освен в това класическо произведение, името на влака се споменава и в още няколко творби:

„Около света за 80 дни”; „Дракула”, на Брам Стокър – където графът се опитва да достигне Варна по море от Англия, но преследвачът му го изпреварва, хващайки Ориент Експрес от Париж; – „От Русия с любов” на Иън Флеминг; „Ориент Експрес” и „Пътешествия с леля ми” на Греъм Грийн – сюжетът и тук се развива във влак по дъщерна линия на оригиналния маршрут.

Източник: BIG5.BG