ДАНС ще събира данни за пътуващите със самолет

ДАНС ще получава данни за пасажерите в самолетите. Това стана факт, след като депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

Промяната се прави в европейски мащаб като част от борбата с тероризма.

Звено за обработване на данни на самолетни пасажери създават в ДАНС

Информацията ще се обработва само с цел предотвратяване, разкриване и преследване на тежки престъпления и при спазване на закона за личните данни.

Създава се Национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците у нас, превозвани по въздух. Въведени са срокове, в които информацията следва да се предава от авиопревозвачите на националното звено – 48 часа преди обявеното време за излитане или непосредствено преди полет.

Резервационните данни на пътниците ще се съхраняват от националното звено за срок 5 години от датата на тяхното получаване.

Източник : www.dariknews.com

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]