Държавата избра да модернизира жп линията Калотина – Бургас пред София – Видин

Предварителните проучвания са показали, че модернизацията на жп линията София – Видин е нерентабилна. Заради високата стойност на проекта и липсата на достатъчно еврофинансиране държавата е предпочела с ограничения ресурс да модернизира отсечката Калотина – Бургас. Това се разбира от писмен отговор на министъра на транспорта Ивайло Московски до депутата от Патриотичния фронт Красимир Богданов. 

Сега пътуването по малко над 200-километровия участък достигащ втория мост на Дунав, който е изградена с жп секция, отнема около 5 часа, се вижда от разписанието на БДЖ. 

Направените предварителни анализи показват, че проектът е икономически нерентабилен поради намалените нива на железопътен пътнически и товарен трафик и като такъв не отговаря на условията за финансиране от Mеханизма за свързване на Европа, се казва в отговора.

Московски пояснява, че само участъкът Видин – Медковец ще отнеме 375 млн. евро, което надхвърля останалите по този механизъм  264 млн. евро за тази година. 

Модернизацията на жп направлението Видин -София е с изключителна висока инвестиционна стойност – по различни оценки между 2-3 милиарда евро, което поради липсата на достатъчно финансиране към настоящия момент трудно ще бъде реализирано, пояснява министърът. Затова е било предпочетено да се подадат икономически ефективни проекти, които допълват други инвестиции в сектора. Такова е довършването на жп направлението Калотина – София – Пловдив – Бургас до 2023 г. "Страната ни трябваше да избере едното трасе, защото средствата са недостатъчни, за да бъдат изпълнени и двете направления", пише министърът.

 
Източник : www.dnevnik.bg
Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]