Държавата търси кой да довърши ремонта на жп линията София-Елин Пелин след провала на първия изпълнител

Снимки на състоянието на ЖП линията София-Елин Пелин, по която според съобщенията на министерството на транспорта трябва да се движат влакове със скорост 160 км/ч, публикува депутатът от „Възраждане“ Ангел Славчев в социалните мрежи. Той обявиха, че заедно със свои колеги са изпратили запитване до министъра на транспорта защо ЖП линията е в такова състояние и защо релсите не са прави, а огънати. Причината се оказа прекратен договор с фирмата изпълнител, която е трябвало да извърши модернизацията и ремонта.

„Това е недовършено строителство поради прекратяване на договора София-Елин Пелин. Вижда се положена релсо-траверсова скара върху баластов килим. Участъкът е между Казичене и Елин Пелин. В момента тече процедура по избор на изпълнител за довършване на модернизацията. Новият изпълнител ще добаластира, нивелира и ще приведе пътя в необходимата ос и ниво по проект. Естествено, този път не е в експлоатация“, отговориха от Национална компания „Железопътна инфрсатруктура“.

През 2022 г. държавната компания прекрати договора с изпълнителя на проекта за модернизация на жп линията от София до Елин Пелин – ДЗЗД „КЕЛЕТ АБ“.

Договорът с българо-унгарския консорциум на стойност 120 млн. лв. без ДДС включваше проектиране, строителство и доставка на материали за 23-километровия железопътен участък. Първоначалните срокове за завършване на обекта бяха до края на 2020 г. От датата на стартиране на договора фирмата изпълнител е извършвала основно доставки на материали, а реалният физически напредък за строителните дейности е бил едва 43%, съобщиха от държавното предприятие.