DB Cargo България получи отличие за еко инициативи

DB Cargo България беше отличена за екологични инициативи, реализирани през 2017 г. Компанията спечели трето място в категория „Автоиндустрия” на конкурса „Най-зелените компании в България” на b2b Media.

Наградата се връчва за инициативата на DB Cargo България да премине към употреба на 100% енергия от възобновяеми източници за своите транспортни дейности с цел опазване на околната среда.

„DB Cargo България изпълнява цялостна стратегия за устойчиво развитие на българския железопътен транспорт. Част от нея са и нашите проекти за отговорно отношение към околната среда. Благодарим на b2b Media за отличието. Наградата ще бъде стимул за нас да реализираме още еко инициативи.” – заяви инженер Любомир Гарчев – изпълнителен директор на DB Cargo България.

През 2017 г. DB Cargo България получи от ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги специално удостоверение за 100% употреба на енергия от възобновяеми източници, базирано на Гаранциите за произход, издадени от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. В допълнение дружеството включи DB Cargo България в своя публичен регистър с компании, ползващи зелена енергия.

Сред останалите инициативи за опазване на околната среда на DB Cargo България са покриването на собствени открити вагони за вътрешни превози на територията на страната. Направлението се стреми и да намали специфичните емисии на CO2 с 20% между 2006 и 2020 г. Компанията инициира поредица от допълнителни инициативи и продължава да разширява своята гама от екологични продукти. Примери за това са продължаващото оптимизиране на капацитета на транспортните средства, модернизирането на оборудването и съоръженията във всички области и обучаването на локомотивните машинисти на енергоспестяващи техники за управление на влаковете.

Конкурсът „Най-зелените компании в България” на b2b Media отличава най-зелените компании, опериращи в България. Проучването е уникално за България, като отчита постигането на „зелени” цели и корпоративни стратегии. Конкурсът се провежда за осма поредна година и е под патронажа на Министерството на околната среда и водите.

 

За DB Cargo България

DB Cargo България извършва вътрешен и международен железопътен транспорт на товари от 2010 г., като разполага със собствен локомотивен и вагонен парк. DB Cargo България е собственост на Deutsche Bahn AG –най-големият жп превозвач в Европа.

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]

Автомобилен транспорт

Eнергото ще може да прекъсва зареждането на електромобилите

Масовизацията на електромобилите е сериозна заплаха за електропреносните мрежи в Европа, твърдят два независими доклада, изготвени от британския и австрийския енергийни регулатори. Във Великобритания Ofgem дори разработи предложение електропреносните компании да […]

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]