Deutsche Bahn обяви инвестиции от €28 млрд. в инфраструктура за 5 години

 

Според държавния концерн това е най-голямата програма за модернизиране в историята на железниците

Германската железопътна компания Deutsche Bahn обяви инвестиции на стойност 28 милиарда евро през следващите пет години в инфраструктурата на железниците, съобщи влиятелният всекидневник Sueddeutsche Zeitung. Между 2015 и 2019 г. ще бъдат сменени 17 000 км релси, 8700 жп стрелки и поне 857 моста. Става въпрос за най-голямата програма за модернизиране в историята на Deutsche Bahn, заяви заместник-директорът по инфраструктурата Волкер Кефер. В най-интензивните периоди на обновяване ще има по 850 ремонтни обекта на ден.

8 милиарда повече

Предпоставка за инициативата е най-новото споразумение между германските железници и правителството за финансиране на поддръжката на жп мрежата. Договорените средства са с 8 милиарда повече в сравнение с предния период. "Основна цел при санирането на мрежата е да се създават възможно най-малко ограничения за пътуващите", каза Кефер. За следващата година обаче вече е предвидено подновяването и поддръжката на около 3800 км релси, 2000 стрелки, 2.5 милиона жп траверси и около 4 милиона тона чакъл. Освен това ще бъдат ремонтирани 125 моста. За да се изпълни планът, е предвидено мобилизирането на около 1700 допълнителни служители. При ремонтните дейности ще бъдат засегнати високоскоростни отсечки в Югозападна Германия – между Кьолн и Франкфурт на Майн, както и между Манхайм и Щутгарт, Мюнхен и Инголщат и др.

Горещ телефон

За да гарантира възможно най-комфортно пътуване по време на критичните ремонтни дейности, Deutsche Bahn ще инвестира допълнително 200 милиона евро, каза пред Sueddeutsche Zeitung директорът на концерна Рюдигер Грубе. Със средствата ще трябва да се гарантират услугите, качеството и точността на влаковете при далечните отсечки. Освен това ще трябва да се разрешат проблемите с ресторантите, където често кафемашините и хладилниците се повреждат. Предвиден е и горещ телефон, на който пътуващите да се информират кой е най-подходящият за тях алтернативен транспорт в случай на отменени влакове. Грубе спомена и за предлагането на безплатен безжичен интернет във влаковете, но мярката е предвидена едва от 2016 г.

Източник: http://www.capital.bg,08.12.2014г.

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]