DHL Express добавя към флота си електрически карго самолети

DHL Express обяви на своя сайт, че добавя към флота си 12 товарни електрически самолета Alice eCargo. Те са поръчани от базирания в Сиатъл производител Eviation. С този ангажимент компанията прави пионерска стъпка към устойчиво бъдеще в авиационната индустрия. Доставката на първите самолети се очаква през 2024 г.

Alice ще може да се зарежда по време на товаро-разтоварителна дейност. Процесът ще отнема 30 минути. Ще може да се управлява от един пилот и да транспортира полезен товар от 1,200 кг, с максималната далечина на полет от 815 км. Alice е специално проектирана, така че да може да бъде конфигурирана за превоз на товари или пътници. Планира се Eviation Alice да изпълни първия си полет по-късно тази година.

Декарбонизацията е един от основните стълбове на новата пътна карта за устойчивост на DPDHL Group, обявена през първото тримесечие на 2021 г. Групата обяви, че инвестира 7 милиарда евро (Opex and Capex) до 2030 г. в мерки за намаляване на емисиите от въглероден диоксид.

Източник: https://www.logistika.bg/menu/23/post/28045/DHL-Express-dobavq-kym-flota-si-еlеktrichеski-kargo-samolеti

ЖП транспорт

В БТПП бяха дискутирани високи технологии в железопътния транспорт с акцент ускорената цифровизация на бранша

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президентът на КТ „Подкрепа” инж. Димитър Манолов откриха и участваха в експертно обсъждане, посветено на „Европейска система за управление на влаковото движение” […]