Дизел или бензин

За разлика от САЩ, дизелът в Германия е по-евтин от бензина. Защото така е решила държавата. Макар да е по-вреден за природата от бензина, дизелът се облага с по-ниски данъци, твърдят експертите. 
 
На която и бензиностанция в Германия да се огледате, ще установите едно и също – че дизелът е значително по-евтин от бензина. Днес, например, минах покрай една бензиностанция, на която дизелът струваше 1,05 евро за литър, а най-масовият вид бензин – 1,29 евро.
 
Разликата в цените се дължи главно на различния данък върху минералните горива. За литър дизел държавата прибира 47 евроцента от акциз, а за литър бензин – 65 евроцента. "Към това се прибавя и данък оборот. Крайният резултат от това е почти 22 евроцента разлика за литър в полза на дизеловото гориво", казва Юрген Албрехт от най-големия автомобилен клуб ADAC.
 
Законодателят обосновава данъчните предимства за дизеловото гориво с нуждите на европейския товарен транспорт. Локомотивите на товарните композиции, тировете и другите камиони използват дизелово гориво. "Товарният транспорт е изложен на европейската конкуренция. И други държави обаче водят подобна акцизна политика", казва Албрехт. А за да не се облагодетелстват притежателите на лични автомобили от облекченията за товарния транспорт, пътният данък за дизеловите автомобили е по-висок от този за бензиновите. Освен това дизеловите автомобили за лично ползване са по-скъпи от бензиновите си събратя – обикновено с няколко хиляди евро.
 
За кого е рентабилен дизелът?
 
Струва ли си да караш дизелов автомобил? Зависи колко караш, казват експертите. Германският шофьор изминава средно малко над 12 хиляди километра за година. Пътуващите по много, например таксиметровите шофьори или служебните коли, които изминават по стотина хиляди и повече километра на година, пестят много от евтиния дизел. Но за хората, които пътуват по-малко, да речем най-вече през почивните дни или отпуската, е по-рентабилно да притежават автомобил с бензинов двигател.
 
  
Типична гледка по бензиностанциите в Германия – дизелът си остава по-евтиното гориво
 
Статистиките за новорегистрираните автомобили в Германия показват, че дизеловите автомобили стават все по-популярни. През 1999 година всеки пети купен на ново автомобил е бил с дизелов двигател (22 процента), а през миналата година делът им вече е бил цели 47 процента. От финансова гледна точка това не е много смислено, защото годишният пробег на автомобилите в Германия намалява прогресивно. Според Юрген Албрехт, важна роля играе психологическият фактор.
 
"Години наред цените на горивата растяха. Сегашното им поевтиняване е по-скоро изключение. И тъй като дизеловите автомобили по начало са по-икономични, купувачите си мислят, че те са и по-изгодни: човек зарежда по-рядко и по-евтино", казва експертът от ADAC.
 
Напомняне от Брюксел
 
От екологична гледна точка обаче дизелът е по-проблематичното от двата вида гориво. През юни ЕК откри процедура срещу Германия, тъй като страната не е осъществила изцяло на практика европейските директиви за чистота на въздуха. Това се отнася най-вече за изхвърляния в атмосферата азотен двуокис. Европейската комисия пише, че "особено дизеловите тежкотоварни камиони и лични превозни средства са едни от основните източници за замърсяването на въздуха с азотен двуокис в Германия".
 
Към това сега се прибавя и скандалът във Фолксваген за манипулираните допустими граници за изхвърляне на газове в атмосферата. От аферата са засегнати не само дизеловите автомобили на концерна в САЩ, но и милиони такива в Германия. 
 
Един милион джипове годишно 
 
Джипът – любимото "дете" на германския шофьор става все по-голямо и по-тежко
 
Германската екологична организация DUH (Deutsche Umwelthilfe) твърди, че федералното правителство е знаело за въпросните манипулации. Директорът на организацията Юрген Реш казва, че данъчните облекчения за дизеловото гориво са още едно доказателство за приятелската политика на правителството спрямо автомобилните концерни. "Автомобилната индустрия представя дизела като техника на бъдещето. Дизелът е смятан за германска върхова технология, с която не може да се сравнява никоя друга държава", казва той. А бързото разпространение на големи високопроходими превозни средства, тъй наречените SUV-автомобили, показва, че рекламата на дизела дава резултат. "Скоро броят на новорегистрираните високопроходими превозни средства ще достигне един милион годишно. Човек може да си помисли, че Германия е страна на лесничеи", казва експертът.
 
Юрген Реш пледира за промяна в данъчното облагане. Данъкът върху автомобилите би трябвало да се начислява на базата на изхвърляните вредни газове в атмосферата, както в Швейцария и скандинавските страни. За да бъде подобрено качеството на въздуха, по улиците би трябвало да се движат по-малко дизелови автомобили, смята той. "Освен ако автомобилната индустрия успее да докаже, че горните допустими граници на изхвърляните вредни газове съгласно нормата Euro-6 се спазват и на практика", добавя той.
 
Източник: Дойче веле