До края на 2015г. пускат жп линията Пловдив-Свиленград

Жп линията Пловдив-Свиленград щe e готова до края на годината. Това обеща министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, след като заедно с премиера Бойко Борисов  направиха инспекция на изграждащите се железопътни обекти в района на Свиленград.
 
Електификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград – турска граница ще е първият завършен железопътен проект, финансиран от Оперативна програма "Транспорт” 2007 – 2013 г. Изградената контактна мрежа на моста е най-модерната, съвместима с мрежите на Гърция и Турция.
 
По време на проверката Борисов и Московски инспектираха пътническата жп гара в Свиленград, където изпълнителите ги запознаха с актуалния статус на проекта. Физическото изпълнение на Позиция 1 "Първомай – Свиленград" към този момент е 73%. Изпълнителят на обекта заяви, че ще бъдат положени максимални усилия в предстоящите топли месеци да се изградят всички съоръжения и проектът да бъде завършен в срок.
 
Министър Московски беше категоричен, че няма да позволи удължаване на финалния срок за завършване на проекта. Ивайло Московски констатира, че по цялото трасе се работи усилено, с изключение на района на град Симеоновград, където има забавяне на отчуждителните процедури.
 
"Разпоредил съм на "Български пощи” ЕАД да окажат съдействие за намиране на собствениците на земите, попадащи в обхвата на проекта”, каза министърът и допълни, че ако тази част от трасето не бъде изградена до края на годината, ще бъде прехвърлена за финансиране по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.
 
В рамките на проверката премиерът и министърът посетиха изграждащата се нова товарна гара, която се строи по всички изисквания на Шенген. В нея ще бъде изграден специализиран портален кран за проверка на товарните влакове, предназначен за ползване от Главна дирекция "Гранична полиция” и Агенция "Митници”. При посещението министър-председателят заяви, че очаква след изграждането на съоръжението Агенция "Митници” значително да увеличи своите приходи и събираемостта на таксите.
 
Съвместната проверка на премиера Бойко Борисов и министър Ивайло Московски е част от мерките на правителството за засилване на контрола по изпълнението на инфраструктурните проекти, осъществявани с евросредства. Както стана ясно преди седмица, когато министър Московски отново беше в Свиленград, той ще прави постоянни проверки на всички проекти до тяхото приключване.
Източник: Inews.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]