Достъп до жп инфраструктурата – само с основен сертификат за безопасност и лицензия

Железопътно предприятие без лицензия няма да има достъп до жп инфраструктурата. Правителството прие промени в Закона за железопътния транспорт, които ще предложи на Народното събрание.
 
Част от предложените изменения и допълнения са свързани с въвеждане на определението "железопътно предприятие". Предвижда се то да е по-общото понятие и да включва както предприятия с лицензия за извършване на превози, така и такива без лицензия, но които задължително притежават сертификат за безопасност. Новото определение е възприето в Директива 2004/49/ЕО. То включва и предприятията, които осигуряват само теглителна сила.
 
Железопътното предприятие без лицензия няма да има достъп до железопътната инфраструктура, а само до първата гара от нея. Всеки, който иска да получи пълен достъп до железопътната инфраструктура, задължително следва да има основен сертификат за безопасност и лицензия.
 
Въвеждат се и имуществени санкции в размер от 2000 лв. до 5000 лв. за железопътния превозвач и управителя на железопътната инфраструктура, когато не поемат или отказват поемане на отговорност спрямо пътниците и техния багаж. Такава санкция ще бъде наложена и при непредоставяне на билет или друг вид превозен документ и за неподаване на информация.
Източник: gradat.bg
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]