Достъпен софтуер показва задръстванията и алтернативни маршрути в реално време

Софтуер, разработен по поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство, ще дава информация в реално време за затворените пътища, натоварените шосета и ще предлага алтернативни маршрути за заобикаляне на тапите, съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от агенция "Фокус". Проектът е финансиран по оперативна програма "Техническа помощ".
Информацията ще достъпна от мобилни телефони, таблети и преносими компютри, като реалната пътна обстановка ще се създава на база данните от областните управление на територията на цялата страна. Така на практика водачите ще имат информация за ставащото по 20 000 километра общински и още толкова държавни пътища.
При данни за задръствания приложението ще изчислява за колко време ще се премине през проблемния район, като ще предлага и алтернативни маршрути. Софтуерът има и възможност за бързо подаване на информация за катастрофирали автомобили, както от други участници в движението, така и автоматично.
Приложението вече може да бъде разгледано на специално създаден сайт, където е достъпно и за потребителите на персонални компютри. Притежателите на мобилни устройства под "Андроид" могат да го изтеглят от Google play. До няколко дни се очаква да е на разположение и в AppStore.

Източник: Dnevnik.bg