ДППИ представи книга, посветена на българските пристанища

На 18 май 2015 г., в Дом на моряка в гр. Варна беше представена книгата „Българските пристанища (1879 – 2014). Хроника”, издадена по инициатива на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”. Тя е посветена на135 г. пристанищно дело в България.В нея за първи път са събрани основните дати и събития от историята на българските морски (на Черно и Егейско море) и дунавски пристанища. Неин автор е докторът по история и известен морски публицист и изследовател Атанас Панайотов.

В луксозното цветно издание на 200 страници се представят всички известни и малко известни факти от историята на българските черноморски и дунавски пристанища. В хрониката на българските пристанища е събран целият снимков архив, свързан с изграждането и развитието им. Издаването на книгата е съпътствано с изложба, посветена на историята на българските пристанища. Във Варна изложбата ще бъде открита на 18 май 2015 г. в изложбената зала на Държавен архив – Варна. След това тя ще бъде представена и в градовете Бургас и Русе.

„С издаването на „Българските пристанища (1879 – 2014). Хроника”Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” не само отбелязва юбилея от сформирането на първата държавна пристанищна административна структура в България, но и припомня важността на пристанищата и тяхната дейност за развитието на всяка една държава”, заяви Ангел Забуртов, генерален директор на  ДДПИ. „Това е първи опит да се събере на едно място всичко, свързано с изграждането и развитието на българските морски и речни пристанища”, допълни той.

На пресконференцията беше отчетен и напредъкът на ДППИ по изпълнение на проекта „Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS) – фаза 3”. Проектът се финансира от Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и е на обща стойност 32 724 313,87 лв. „С успешното приключване на проекта, България ще бъде една от първите държави-членки, които ще изпълнят изискванията на Европейския съюз, които касаят безопасността на корабоплаването и евродирективата, изискваща електронна обработка на корабните документи”, заяви Златко Кузманов директор на дирекция "Ръководство на корабния трафик – Черно море"в ДППИ и ръководител на проекта. В момента изпълнението на проекта е на фаза Акт 15 за всички изградени строителни обекти и е стартирала процедура за вземане на Акт 16.

Предстои дооборудване на кулите за управление на трафика и провеждането на изпитания. Цялостното изпълнение на проект VTMISтрябва да приключи през настоящия летен сезон.

Генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов съобщи, че е сключен договор за проектиране на Интермодален терминал – Варна на стойност 8 млн. лв, които ще бъдат платени от бюджета на ДППИ, чрез капиталов трансфер от републиканския бюджет. След приключване на проектната част ще се търси инвеститор за изграждане на проекта. Стартирала е и първа фаза по ремонта на вълнолома в град Варна.

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]

Автомобилен транспорт

По разпореждане на вицепремиера Христо Алексиев беше направена проверка на организацията на работа на ГКПП „Дунав мост 2“

По разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на ГКПП „Дунав мост 2“. Причина за инспекцията е […]