Дунав влачи бомби към България

 

НОВА ОПАСНОСТ пътува по Дунав към България освен високата вода, която заплашва и нашето крайбрежие с потоп до дни. Десетки хиляди противопехотни мини, поставени в Босна по време на войната през 90-те години, се намират под вода и в свлачища. Бомбите може да бъдат пренесени от реките чак у нас.
Босненски експерти са в паника от мащабите на катастрофата, която би могла да се случи и извън границите им. Близо 120 000 от взривните устройства досега са се съхранявали в над 9400 строго обозначени минни полета. Потопът обаче е отнесъл част от предупредителните знаци, а на много места и самите мини са изровени и плават с водните талази. Пътуващите по набъбналото течение мини може да създадат международен проблем, ако водата ги отнесе надолу по течението, алармираха вчера световните информационни агенции. Специалисти предупреждават, че те могат да стигнат до половината Югоизточна Европа, като притокът на Дунав река Сава ги вкара в голямата река и тя ги донесе чак до България.
Голямата вода по Дунав според изчисленията на хидролозите най-вероятно пристига у нас в петък. Държавата от дни е на крак, като се градят допълнителни временни диги на най-заплашените участъци по Дунав. Укрепват се и съществуващите. Следи се непрестанно нивото на реката, за да се реагира своевременно. Вчера в Сърбия алармираха, че Дунав започва да приижда и да се покачва при тях отново. След като вчера у нас реката се задържа, без да се покачва, сега отново чакаме повишение, тъй като се е вдигнало пак равнището на притока Сава в Сърбия. Така нивото на водата в българския участък на Дунав ще продължи да се покачва до края на седмицата
Най-тежко се очаква да бъде положението в четвъртък и петък. От Агенцията за проучване и поддържане на реката очакват нивото на много места да мине границата от 7 метра.
Прииждането обаче може да се засили и ускори заради наложилото се изпускане на вода от огромния хидроенергиен комплекс „Железни врата" на Дунав между Сърбия и Румъния, в близост до българската граница.
Очаква се скоро водата от язовира да започне да вдига водата и в нашия участък от реката. Жителите на Видин, Ново село, Лом се опасяваха вчера, че от „Железни врата" е изпуснато по-голямо количество вода от допустимото. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението"обясниха, че подаваната от съседите ни информация не дава повод за притеснения и няма опасност от наводнения, която да налага евакуация на населението.

 

Източник: в – к Всеки ден, 21.05.2014г.

ЖП транспорт

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те […]