Два кораба за 800 млн. лв. ще бъдат построени в български корабостроителници

Премиерът Бойко Борисов благодари на гражданските отряди, които се организират да залавят нелегални имигранти, и отбеляза, че всяка помощ за държавата е добре дошла. Той уточни, че тези организации не трябва да превишават правата си и закона, защото това е опасно. Държавата е наша обща и всеки, който помогне, само едно "благодаря" заслужава и вече сме го направили, добави премиерът.

Борисов коментира темата след края на учението в Бургас против засилен миграционен натиск по море, в което се включиха армията и "Гранична полиция".

Премиерът обяви, че България започва строежа на две бойни фрегати. Инвестицията в тях ще е в размер на около 800 млн. лв., които ще бъдат отпуснати на 3 транша по програма на правителството. Борисов подчерта, че фрегатите са български прототип, изработени от наши учени. Ще бъдат строени в български корабостроителници, но не уточни кои. Той добави, че е възможно след време дори да продаваме такива кораби.

"Преди година и половина, знаете, министърът (на отбраната – бел. ред.) може да го потвърди, нямахме пари, защото заварихме държавата на 3.8% дефицит. Тогава казах, че първо ще съберем пари да дадем по 50 млн. за празниците на пенсионерите. 220 млн. са досега извън бюджета, над 150 млн. повече заплати за учителите, десетки милиони за Спешна помощ и тогава, ако успеем да съберем повече приходи от приходните агенции, ще се обърнем към армията", напомни Борисов и обяви, че въоръжените сили са гордост на народа. За радост МВР, прокуратурата, ДАНС, митници, данъчни работят усърдно и събрахме повече приходи. Намалихме дефицита, продължихме да строим и виждате – суперпрофесионални са нашите военни и полицаи, каза още Борисов.

Военният министър Николай Ненчев, който също присъства на учението, добави, че се надява корабите да са готови във възможно най-кратки срокове. Ненчев допълни, че ще бъде купен нов самолет за нуждите на българската авиация, поръчката ще е на стойност около 1.5 млрд. лева.

Двамата поставиха отлична оценка на днешното учение и добавиха, че се полагат всички сили за охрана на морската ни граница и армията ни действа професионално.

В тренировката участваха фрегатата "Дръзки", вертолет AS565MB, "Рантър", два катера и надуваеми лодки, както и граничен полицейски кораб и надуваема лодка на полицията.

На нея присъстваха освен Борисов и Ненчев още вътрешният министър Румяна Бъчварова, началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов, главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, зам.-командирът ма Военноморските сили комодор Коста Андреев , командирът на военноморска база ВМС Мален Чубенков, кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Ние сме изключително стриктни в спазването на шенгенските правила, коментира още Борисов по повод миграционния натиск. На въпрос докъде е стигнало строителството на оградата с Турция Борисов каза: "За разлика от моя изключително добър приятел Виктор Орбан аз за огради не говоря. Ние огради не правим, ами съоръжения, които да помогнат на армията и граничарите да влизат само от официалните КПП-та, така както е по Шенген."

"Опасността винаги е била голяма. Тя не се е променила от днес или от вчера и виждате, че за съжаление НАТО не се справя добре. НАТО не се справят или поне под очакванията е това, което в Егейско море искахме да се случва, това имам предвид. Затова ние с нашите сили и средства се подготвяме, ако има такава вълна, когато Балканският път е затворен.

 Източник : www.news.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…