Два пътнически влака се блъснаха челно в Австрия

Два пътническа влака се сблъскаха челно край гара Валдщайн в област Пегау ин Юбелбах в Южна Австрия. При това загина единият от машинистите, а десет души бяха ранени, няколко от тях тежко, пише местният в. „Куриер”.
 
Сблъсъкът е станал в 10,20 ч. местно време в горска местност, където имало само един коловоз.
Това е затруднило спасителната операция и извозването на ранените.
„Беше страховита гледка, пътниците вътре се търкаляха целите в кръв. След много усилия успяхме да открием затиснатия между ламарините и приборите машинист, беше в безсъзнание”, цитира местна телевизия шефа на пожарникарския екип, пристигнал на мястото на катастрофата, Герхард Зампт. Малко по-късно машинистът е починал. Останалите пътници са били евакуирани от влаковете. В спасителните работи участваха 150 души, 12 пожарни коли и два вертолета.
Според „Куриер“ причината за катастрофата е в действията на единия от машинистите, като не се уточнява точно, кой от двамата. Машинистът е качил на предишната гара
някакво момиче и е потеглил по-рано от разписанието.
 
На участъка, където е станала катастрофата, няма специални семафори, а всичко функционира с помощта на радиостанция или мобилен телефон, а машинистът не е предупредил, че тръгва. Загиналият машинист Михаел Р. Е бил на 22 години.
Източник: Монитор