Две трети от колите в България са над 15 годишни

Две трети от регистрираните в България коли са на възраст над 15 години, сочи статистиката. 

През 2016 г. броят на регистрираните автомобили в страната е 3.14 милиона. 40% от тях са коли на над 20 години, едва 14% от колите са на възраст до 10 години, а до 5 години са едва 4.4%.

Това съобщи Борислав Цаков, председател на сдружение "Прес Авто Клуб – България". Той представи конкурса "Автомобил на годината".

Държавата не подпомага модерната тенденция за въвеждане на еко автомобили – хибриди или електромобили – няма данъчни облекчения или субсидии за възстановяване на част от стойността на електромобилите. 

У нас през 2016 г. са регистрирани 2474 хибридни автомобила и 274 електромобила, коментира и Иван Пенчев от сдружението. 

Освен това според него страната ни е една от малкото, при които данъците за стар автомобил са по-ниски, отколкото за нов автомобил.

 

Economic.bg

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]