Две трети от колите в България са над 15 годишни

Две трети от регистрираните в България коли са на възраст над 15 години, сочи статистиката. 

През 2016 г. броят на регистрираните автомобили в страната е 3.14 милиона. 40% от тях са коли на над 20 години, едва 14% от колите са на възраст до 10 години, а до 5 години са едва 4.4%.

Това съобщи Борислав Цаков, председател на сдружение "Прес Авто Клуб – България". Той представи конкурса "Автомобил на годината".

Държавата не подпомага модерната тенденция за въвеждане на еко автомобили – хибриди или електромобили – няма данъчни облекчения или субсидии за възстановяване на част от стойността на електромобилите. 

У нас през 2016 г. са регистрирани 2474 хибридни автомобила и 274 електромобила, коментира и Иван Пенчев от сдружението. 

Освен това според него страната ни е една от малкото, при които данъците за стар автомобил са по-ниски, отколкото за нов автомобил.

 

Economic.bg

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]