Двуетажни автобуси от Берлин ще возят софиянци

двуетажни автобуси
© Марио Евстатиев

Четири двуетажни автобуси MAN A39DD, работили в Берлин пристнигнаха вчера рано сутринта в столичния гараж Малашевци. Те ще работят по линия 3 до село Долни Пасарел, а в почивни и празнични дни ще осигуряват директна връзка от пл. Свети Александър Невски до центъра на Банкя чрез новата експресна линия Х43. Те са закупени по процедура, одобрена от Столичен общински съвет и със средства, предвидени в бюджета на Столична община за 2023 година.

Планирано е да се гласува доставката на още седем такива автобуси, които да поемат линия 5. Експертите изчисляват, че с общо 12 двуетажни автобуси, столичният автотранспорт може значително да подобри обслужването по други линии, където сега се движат стари автобуси без климатик. Това ще стане чрез пренасочване на техника, освободена от линиите, които ще обслужват дабълдекърите.

Идеята за ренесанс на експлоатацията на двуетажни автобуси в София е на експерта Марио Евстатиев и общинския съветник Карлос Контрера. През лятото на 2023 година, те проведоха серия от тестове с двуетажен автобус по линии 3, 5 и Х50. Тестовете показаха, че освен атрактивни, този тип автобуси са и много ефикасно решение за увеличаване на превозния капацитет по линии, по които трудно може да се експлоатира класически съчленен автобус.

двуетажни автобуси ще возят софиянци

Очакванията са, че с въвеждането в експлоатация на тези превозни средства, ще се подобри обслужването по линия 3, която е единствената връзка на с. Долни Пасарел с града, както и ще се привлекат допълнителни пътници, които в момента пътуват с личните си автомобили. От друга страна се цели и популяризирането на обществения транспорт като алтернатива на личния автомобил при еднодневни крайградски разходки, например до Банкя.

novini.bg