easyJet: “Брекзит” ще ни свали приходите

Нискотарифният авиопревозвач easyJet очаква влошаване на пазарните си резултати като една от причините за това е референдумът във Великобритания. Това става ясно от прогнозите на компанията за третото тримесечие на тази година, които бяха обявени днес.

"Предвиждаме, че въз основа на резултатите от европейския референдум е вероятна допълнителна икономическа и потребителска несигурност през това лято и като последица се очаква, че приходите от едно място при постоянна валута през втората половина на годината, ще бъде повлияни надолу с поне едноцифрен процент в сравнение с втората половина на 2015 г.", се казва в позицията на компанията.

От easyJet обясняват, че в момента оперативната среда за всички европейски авиокомпании през месеците май и юни е изключително предизвикателна.

"Към днешна дата, easyJet отчита 1061 анулации на полети през третото тримесечие на своята година, които се дължат на значителен брой необичайни събития, като влиянието на продължителните стачни действия на френския въздушен контрол, натовареността на трафика на летище Лондон Гетуик, неблагоприятни атмосферни условия и последващите анулации в мрежата на авиокомпанията. В резултат на това и към днешна дата, само през юни са регистрирани над 700 анулации, като стачки и атмосферни условия са причината за повечето от тях, а над 300 са отменените полети в последните седем дни", заявяват от лоу кост превозвача. 

Според компанията тези събития, заедно с трагедията на Egyptair, са довели до спад в потребителското търсене и по-ниска доходност. Прогнозата на easyJet е приходите от една седалка в самолетите на компанията да се понижат с около 8,6%. От компанията очакват и негативен ефект от промените в цените на горивата като прогнозата е този разход да се увеличи с 25 милиона лири.

Клуб Z

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]

ЖП транспорт

Deutsche Bahn отново в окото на бурята заради финансите и преструктурирането

март 24, 2023

Deutsche Bahn (DB) се оказва отново в центъра на вниманието в Германия поради настоящото финансово положение на компанията и текущите планове за преструктуриране и разделяне на групата. Спорът последва тревожен […]

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]