easyJet: „Брекзит“ ще ни свали приходите

Нискотарифният авиопревозвач easyJet очаква влошаване на пазарните си резултати като една от причините за това е референдумът във Великобритания. Това става ясно от прогнозите на компанията за третото тримесечие на тази година, които бяха обявени днес.

"Предвиждаме, че въз основа на резултатите от европейския референдум е вероятна допълнителна икономическа и потребителска несигурност през това лято и като последица се очаква, че приходите от едно място при постоянна валута през втората половина на годината, ще бъде повлияни надолу с поне едноцифрен процент в сравнение с втората половина на 2015 г.", се казва в позицията на компанията.

От easyJet обясняват, че в момента оперативната среда за всички европейски авиокомпании през месеците май и юни е изключително предизвикателна.

"Към днешна дата, easyJet отчита 1061 анулации на полети през третото тримесечие на своята година, които се дължат на значителен брой необичайни събития, като влиянието на продължителните стачни действия на френския въздушен контрол, натовареността на трафика на летище Лондон Гетуик, неблагоприятни атмосферни условия и последващите анулации в мрежата на авиокомпанията. В резултат на това и към днешна дата, само през юни са регистрирани над 700 анулации, като стачки и атмосферни условия са причината за повечето от тях, а над 300 са отменените полети в последните седем дни", заявяват от лоу кост превозвача. 

Според компанията тези събития, заедно с трагедията на Egyptair, са довели до спад в потребителското търсене и по-ниска доходност. Прогнозата на easyJet е приходите от една седалка в самолетите на компанията да се понижат с около 8,6%. От компанията очакват и негативен ефект от промените в цените на горивата като прогнозата е този разход да се увеличи с 25 милиона лири.

Клуб Z

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]