easyJet ще прави хибриден самолет

easyJet ще прави хибриден самолет | | 16.02.2016 00:00 | Национална бизнес поща | стр. 29 |

Европейската авиокомпания easyJet разкри плановете си да направи самолет , задвижван от водород и стандартно гориво. Той няма да отделя вредни емисии по време на рулиране и ще спестява близо 50 хил. тона гориво на годишна база. До 2020 г. компанията цели да намали емисиите с още 7%. В момента те са 81.05 грама въглероден диоксид на пътникокилометър.

Идеята за проекта идва от студенти от британския университет в Кранфийлд. По време на конкурс по случай 20-годишнината на easyJet студентите представиха своите идеи – как би изглеждало пътуването със самопьг През следващите две десетилетия. Заедно с технологични партньори и производители easyoet ще приложи системите в своите самолети. Тестовете на електрическите модули ще започнат през 2016 г.

Концепцията за хибриден самолет използва горивни клетки с водород, коитогенерират електричество и подпомагат работата на основните двигатели. Те са положени в долната част на корпуса на самолета. Самолетите ще могат и да улавят кинетичната енергия при кацане и ще я трансформират в електричество за зареждане на акумулаторите. Впоследствие енергията ще се използва по време на полет. В основния колесник на всеки самолет ще бъде положен електрическият мотор. Той ще бъде използван по време на рулиране. Отпадъчен продукт в инсталацията ще е чиста вода, която ще циркулира в системите на самолета.

Източник : www.crossdisplay.bg

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]