ЕК дава 44 млн. евро за обходния път на Габрово

Европейската комисия одобри предоставянето на над 44 млн. евро от регионалните фондове на ЕС за първата фаза от изграждането на обходния път на Габрово, съобщиха от представителството на ЕК в България. Този голям проект има за цел да се изгради път около град Габрово, за да се изведе движението извън града. Това ще допринесе за намаляване на задръстванията, замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване, както и на пътно-транспортните произшествия.
 
"Габрово е един от най-успешните в усвояване на еврофондовете градове в България, затова не се съмнявам, че и тези 88 милиона лева европейско финансиране ще постигнат отлични резултати.  С тяхна помощ ще бъдат построени или ремонтирани общо 23 км пътища в и около Габрово. Така транзитният трафик ще заобикаля града, за да бъде той по-чист, а придвижването в него – по-бързо и безопасно. Пожелавам на габровци и гостите на града им бърза реализация на един чудесен проект", заяви заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева.
 
Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу каза:"Искам да подчертая колко важна е транспортната инфраструктура за една страна, а в случая тази инвестиция ще окаже значително въздействие върху качеството на живот на хората."
 
Проектът се финансира в рамките на българската оперативна програма "Транспорт 2007-2013". По линия на Кохезионния фонд Европейският съюз ще отпусне 44,5 млн. евро от общата инвестиция в размер на 55,6 млн. евро.
 
Според класификацията на ЕК това е "голям проект" с общ размер на инвестициите (с включен ДДС) на стойност над 50 млн. евро и следователно подлежи на специфично решение от страна на Европейската комисия.
 
Проектът включва ремонт на 11 км съществуващи пътища, изграждане на 12 км нови пътища и изготвяне на концептуален проект за последващи дейности за удължаване на обходния път на юг от Габрово и изграждане на тунел под връх Шипка.
 
Решението за съфинансиране на обхода на Габрово е той да е част от програмния период 2007-2013 г.
 
Формулярът за кандидатстване на проекта беше одобрен на 23 септември 2015 г.
 
По линия на политиката на сближаване на България е предоставено финансиране в размер от близо 6.9 млрд. евро за периода 2007 — 2013 г. и 7.6 млрд. евро за периода 2014- 2020 г. 
Източник: Infrastructure.bg
Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]