ЕК: Докато не завършите “Струма”, няма пари за “Хемус”

Магистрала "Струма" е абсолютен приоритет на Европейската комисия (ЕК) и докато тя не бъде завършена, няма да бъдат отпуснати европейски средства за изграждането на магистрала "Хемус", заявиха представители на ЕК пред Mediapool.

Все още няма становище на ЕК дали на Кресненското дефиле, пред което минава трасето на "Струма", да се строи един дълъг тунел или няколко по-къси. Причината е, че българските власти не са внесли официално документите и не са защитили искането си. Не е готова и задължителната екологична оценка.

Все още има няколко стъпки, които трябва да се извървят, преди да бъде взето решението, коментираха представителите на Брюксел. От обясненията им се разбра, че компетентните органи в България се бавят.

Камарата на строителите вече обяви, че се закъснява с решението за изграждането на участъка през Кресненското дефиле и времето може да се окаже недостатъчно за изграждане на магистралата в срок.

Първоначално министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова казваше, че решението ще се вземе до края на 2015 г., но след като това не се случи, сега новият срок е средата на тази година.

 

Междувременно премиерът Борисов нареди да се спре обществената поръчка за магистрала "Хемус" заради "витаещи съмнения", че двата лота са спечелени от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Официалният аргумент, с който бе изпълнено разпореждането обаче беше, че няма достатъчно европейски средства.

Както се разбра впоследствие, това решение най-вероятно е провокирано от Европейската комисия, която е била сезирана от австрийската компания "Щрабаг" за съдебното решение по жалбата им за условията в търга, които те оспорваха. Единият от аргументите им беше, че няма осигурено европейско финансиране. Състав на Върховния административен съд (ВАС) се произнесе миналата година, че това не е пречка да бъде проведена обществена поръчка и да се изберат изпълнители под условие.

Сега, използвайки това съдебно решение, турската компания "Тяшапъ" оспорва пред ВАС прекратяването на търга, станало през февруари т.г. Първоначално делото беше разпределено на същия съдебен състав, който гледа и жалбата на "Щрабаг". След отвода на съдиите от първоначалния състав, казусът отиде при друг, в който влизат бившият зам.-министър на правосъдието в правителството на НДСВ Марио Димитров, Добринка Андреева и Диана Гърбатова. Делото беше разгледано на 11 май. До момента протоколът от съдебното заседание все още не е публикуван на страницата на Върховния административен съд. Делото е обявено за решаване, заявиха от пресцентъра на ВАС.

Нов търг за магистрала "Хемус" няма да бъде пуснат, докато съдът не се произнесе по жалбата на "Ташяпъ", каза неотдавна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Източник : www.mediapool.bg