ЕК ни налага 4 наказателни процедури

 

Четири нови наказателни процедури срещу България в областта на климата, околната среда и транспорта е започнала Еврокомисията, стана ясно вчера. Новината идва броени дни след съобщението на вицепремиера Меглена Кунева, че процедурите за нарушения на задълженията ни по прилагане на европейското право са скочили двойно – от 19 през 2013 г. на 47 до 20 ноември т.г. Засега 4-те процедури са на етап мотивирано становище, но ако до 2 месеца не предприемем съответните мерки, ще бъде сезиран съдът на ЕС.

Най-притеснителна е процедурата, изискваща от страната ни да намали равнището на серен диоксид (SO2) в околната среда. "Това е замърсяващо въздуха вещество от промишлени инсталации, което може да доведе до дихателни проблеми и влошаване на сърдечносъдови заболявания", пишат в мотивите си от ЕК. България е нарушила Директивата за качество на въздуха, с която държавите от Евросъюза се задължават да спазват почасови гранични стойности на концентрация и да изготвят планове с мерки за понижаване на равнищата на серния диоксид. Югоизточна България продължава да е изложена на прекомерни количества замърсители от 2007 г. насам, докато в югозападната стойностите са приведени в норма, отчитат от ЕК. Преди ден проучване на Европейската агенция по околна среда показа, че ТЕЦ "Марица-изток 2" е най-големият замърсител сред всички промишлени предприятия в Европа. Сред първите 30 големи замърсителя са и топлоцентралите "Бобов дол" и "Брикел".

Втората наказателна процедура е, защото не сме приложили напълно Евродирективата за обмен на информация за пътните нарушения. Въпросният документ обхваща нарушения като шофиране с превишена скорост и в нетрезво състояние и позволява съдебно преследване на шофьори от ЕС за провинения, извършени в държава, различна от тази, където е регистрацията на автомобила. Срокът за транспониране на това правило в българското законодателство е бил 7 ноември 2013 г. Подобно синхронизиране е нужно и в сферата на енергетиката, където до 26 януари догодина трябва да приемем целенасочени политики за енергийна ефективност в домакинствата, промишлеността и транспорта. Сред изискванията на Директивата за енергийна ефективност са постигане на определени икономии на енергия до 2020 г., одити на големите енергийни компании на всеки 4 г., повече права за потребителите по отношение на измерване и таксуване на потреблението им и др.

ЕК очаква от страната ни и да установи санкции за авиокомпании, нарушаващи европравилата за управление на въздушното пространство – например като не спазват отредените им полетни планове и летищни слотове. Това се е очаквало още през 2011 г., когато е трябвало да въведем национална система за санкциониране на злоупотребите в сектора.

ОПТИМИЗЪМ:

20 от общо 67-те открити към момента процедури срещу страната ни се очаква скоро да бъдат закрити поради изпълнение на ангажиментите ни, съобщиха вчера от правителството. 51 от всички наказателни процедури са на етап официално уведомително писмо, което е първият етап на досъдебната фаза на процедурата за нарушение. 10 са на етап мотивирано становище, а 6 – на съдебна фаза. Сред тях са делата за перките на Калиакра, мултиплексите и неизградените модерни депа. По 2 от процедурите ЕК вече реши да сезира Европейския съд. Става дума за делото за софийските отпадъци и за насърчаване на инвестициите със САЩ. И по двата проблема страната ни е предприела мерки, заради което процедурите са замразени. От всички 328 процедури, започнали след 1 януари 2007 г., сме закрили 261, съобщи преди дни вицепремиерът Меглена Кунева.

Източник:в. Сега, 27.11.2014г.

Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]

Автомобилен транспорт

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО – ИНОЕЪР И ИНОВАТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

На 14.01.21г. се състоя изложение на превозни средства по повод 120-годишнината на градския транспорт в София. Наред с разказите за транспорта от миналото, публиката се запозна и с планираните иновации […]

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]