ЕК опровергава зелените за дългия тунел „Крупник-Кресна“

Европейската комисия е отворена да одобри съфинансиране на който и да е вариант за лот 3.2 на магистрала „Струма“ – това се казва в официално писмо от Брюксел за казуса с проекта за 15,4-километров тунел през Кресненското дефиле.

Текстът е изпратен до ръководството на политическия клуб „Екогласност“ още в средата на юли миналата година. Оттам коментираха пред „Труд“, че писмото напълно оборва тезата на организациите от коалиция „За да остане природа в България“. Зелените продължават да твърдят, че идеята за „дълъг тунел“ през дефилето е единствената, която ЕК е одобрила. С тези аргументи еколозите все още извиват ръцете на правителството, което преди няколко месеца избра алтернативния вариант за отсечката – наземен път с къси тунели и естакади.

„Условията са въздействието на проекта върху околната среда да е приемливо и че ползите ще са повече от разходите“, уточняват от ЕК.

Според десетки становища на български и чужди експерти дългият тунел ще струва 1,2 млрд. евро, тоест цената му надвишава всички средства, които ще бъдат отпуснати по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ от ЕС на страната ни до 2020 г. Оценка за въздействието на околната среда за новия вариант ще се прави тепърва, но зелените не спират да обясняват, че само този проект гарантира опазване на биоразнообразието в района.

Псевдоеколозите прокарват чужди интереси

Както „Труд“ писа в специалната си поредица миналата седмица, проектът „Дълъг тунел“ е опасен както за околната среда в дефилето, така и за работниците, които ще го изграждат.

Вестникът се позова на десетки становища на експерти от строителния бранш и учени от БАН. А подозренията водят в посока лобизъм на зелените – едни от малкото фирми, които имат капацитета да прокопаят 15,4-километровия участък, са от Швейцария. Именно оттам организациите от „За да остане природа в България“ през последните години получават солидно финансиране, с което реализират десетките си проекти на територията на страната ни.

Източник : www.trud.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…