ЕК опровергава зелените за дългия тунел „Крупник-Кресна“

Европейската комисия е отворена да одобри съфинансиране на който и да е вариант за лот 3.2 на магистрала „Струма“ – това се казва в официално писмо от Брюксел за казуса с проекта за 15,4-километров тунел през Кресненското дефиле.

Текстът е изпратен до ръководството на политическия клуб „Екогласност“ още в средата на юли миналата година. Оттам коментираха пред „Труд“, че писмото напълно оборва тезата на организациите от коалиция „За да остане природа в България“. Зелените продължават да твърдят, че идеята за „дълъг тунел“ през дефилето е единствената, която ЕК е одобрила. С тези аргументи еколозите все още извиват ръцете на правителството, което преди няколко месеца избра алтернативния вариант за отсечката – наземен път с къси тунели и естакади.

„Условията са въздействието на проекта върху околната среда да е приемливо и че ползите ще са повече от разходите“, уточняват от ЕК.

Според десетки становища на български и чужди експерти дългият тунел ще струва 1,2 млрд. евро, тоест цената му надвишава всички средства, които ще бъдат отпуснати по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ от ЕС на страната ни до 2020 г. Оценка за въздействието на околната среда за новия вариант ще се прави тепърва, но зелените не спират да обясняват, че само този проект гарантира опазване на биоразнообразието в района.

Псевдоеколозите прокарват чужди интереси

Както „Труд“ писа в специалната си поредица миналата седмица, проектът „Дълъг тунел“ е опасен както за околната среда в дефилето, така и за работниците, които ще го изграждат.

Вестникът се позова на десетки становища на експерти от строителния бранш и учени от БАН. А подозренията водят в посока лобизъм на зелените – едни от малкото фирми, които имат капацитета да прокопаят 15,4-километровия участък, са от Швейцария. Именно оттам организациите от „За да остане природа в България“ през последните години получават солидно финансиране, с което реализират десетките си проекти на територията на страната ни.

Източник : www.trud.bg

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]