ЕК: Пазарът на железопътен превоз на товари в България е сред най-отворените за конкуренция

Европейската комисия публикува информационното табло за транспорта в ЕС за 2016 г., в което се сравняват резултатите на държавите членки в 30 категории, обхващащи всички аспекти на транспорта, съобщи пресслужбата на представителството на ЕК в България.

Пазарът на железопътен превоз на товари в България е сред най-отворените за конкуренция: конкурентите на основния оператор имат пазарен дял от 48.8%, третият най-голям в ЕС. Това е страната с най-голям брой загинали на пътя на глава от населението в ЕС.

Вътрешен пазар
Пазарътна железопътен превоз на товари в България и сред най-отворените за конкуренция: конкурентите на основния оператор имат пазарен дял от 48.8%, третият най-голям в ЕС, и расте. Въпреки това пазарът на пътници е все още монополизиран. Делът на заетите в предприятията с висок растеж е стабилен на високи нива, което означава, че българските транспортни компании растат и наемат хора. Процента на въведените директиви свързани с транспорта е 98%. България има малко висящи съдебни дела за предполагаеми нарушения на транспортните закони на ЕС в края на юли 2016 г.

Инвестиции и инфраструктура
Оценките за българската транспортна инфраструктура са относително ниски за всички модели транспорт, все пак с леко позитивна тенденция за пътищата, пристанища и летища. Навременността на пратките е паднала между 2014 и 2016 г., като сега България е предпоследна в ЕС. Изпълнението на нивата за TEN-T Core Network са под средните за ЕС за всички модели, освен за вътрешните водни пътища, които са изпълнени на 100%.

Индикатори
Броят на пътните инциденти с фатален край на глава от населението за България е най-високият в Европа, като отчита ръст спрямо последните две години. Удовлетвореността на клиентите от транспорта е относително ниско в широко сравнение за ЕС за наземните модели, но все пак с явни подобрения особено за градския и въздушен транспорт. Делят на заетостта на жените в транспортния сектор е близо до средното за ЕС.

Енергиен съюз и иновации
България има голям дял на електрифицирани железопътни линии, над 71%. Делът на възобновимата енергия в потреблението на горива за транспорта и делът на новорегистрираните автомобили използващи алтернативни горива е малко под средното за ЕС. Шофьорите са прекарвали средно 10 минути по-малко в пътни задръствания през 2015 спрямо 2014 г.

 

Focus-news.net

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]