ЕК с изменения в своето „автомобилно законодателство“ заради скандала с „Фолксваген“

В Европейската комисия се разглежда възможността Европейският съюз да поеме в свои ръце контрола над автомобилното регулиране след грандиозния скандал с въглеродните емисии на „Фолксваген“.

Това ще позволи на Брюксел на налага огромни глоби и да изтегля от пазара автомобилите на нарушителите, предаде AFP.

„Европейската комисия предлага промени в т.нар. „Европейска рамка за одобрение на автомобилите“, пише в официално заявление на ЕК.

Става дума за системата, която одобрява кои автомобили могат да бъдат ползвани по пътищата на ЕС.

Целта на промените е по-добър и централизиран контрол върху техническите изпитания на автомобилите, пазарен надзор и обмяна на съответната информация между страните членки.

„Нашите предложения ще повишат качеството и независимостта при изпробването на превозни средства и надзора върху коли, които вече са на пазара”, заяви комисарят по вътрешния пазар, индустрията и предприемачеството Елжбета Бенковска.

Промените също така предполагат, че техническите проверки няма да се плащат от производителите, а от правителствен фонд.

Предложенията на ЕК могат да бъдат забавени при гласуването им в Европарламента и въвеждането им в националните законодателства. Със сигурност нищо от това няма да се хареса на влиятелното автомобилно лоби в Германия, коментира АФП.

„Всичко се свежда до предоставянето на националния сувернитет на Брюксел”, заяви холандският евродепутат Бас Фикхут пред „Блумбърг”.

ЕК понесе много критики при екоскандала с „Фолксваген”. През септември м.г. се оказа, че най-големият автопроизводител в Европа е пуснал на световния пазар 11 милиона дизелови коли, включително 8,5 милиона на Стария континент, чийто софтуер лъже при проверките на излъчваните вредни емисии.

Изпълнителният орган на ЕС беше обвинен, че е бил наясно с проблема от години, но умишлено не е действал срещу германската корпорация.

 

Източник: www.m.actualno.com

Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]

Автомобилен транспорт

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО – ИНОЕЪР И ИНОВАТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

На 14.01.21г. се състоя изложение на превозни средства по повод 120-годишнината на градския транспорт в София. Наред с разказите за транспорта от миналото, публиката се запозна и с планираните иновации […]

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]