ЕК с изменения в своето „автомобилно законодателство“ заради скандала с „Фолксваген“

В Европейската комисия се разглежда възможността Европейският съюз да поеме в свои ръце контрола над автомобилното регулиране след грандиозния скандал с въглеродните емисии на „Фолксваген“.

Това ще позволи на Брюксел на налага огромни глоби и да изтегля от пазара автомобилите на нарушителите, предаде AFP.

„Европейската комисия предлага промени в т.нар. „Европейска рамка за одобрение на автомобилите“, пише в официално заявление на ЕК.

Става дума за системата, която одобрява кои автомобили могат да бъдат ползвани по пътищата на ЕС.

Целта на промените е по-добър и централизиран контрол върху техническите изпитания на автомобилите, пазарен надзор и обмяна на съответната информация между страните членки.

„Нашите предложения ще повишат качеството и независимостта при изпробването на превозни средства и надзора върху коли, които вече са на пазара”, заяви комисарят по вътрешния пазар, индустрията и предприемачеството Елжбета Бенковска.

Промените също така предполагат, че техническите проверки няма да се плащат от производителите, а от правителствен фонд.

Предложенията на ЕК могат да бъдат забавени при гласуването им в Европарламента и въвеждането им в националните законодателства. Със сигурност нищо от това няма да се хареса на влиятелното автомобилно лоби в Германия, коментира АФП.

„Всичко се свежда до предоставянето на националния сувернитет на Брюксел”, заяви холандският евродепутат Бас Фикхут пред „Блумбърг”.

ЕК понесе много критики при екоскандала с „Фолксваген”. През септември м.г. се оказа, че най-големият автопроизводител в Европа е пуснал на световния пазар 11 милиона дизелови коли, включително 8,5 милиона на Стария континент, чийто софтуер лъже при проверките на излъчваните вредни емисии.

Изпълнителният орган на ЕС беше обвинен, че е бил наясно с проблема от години, но умишлено не е действал срещу германската корпорация.

 

Източник: www.m.actualno.com

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]