ЕК взе правни мерки срещу България в пет сектора, там е и Транспорта. Министър Папазов, не ги включи в отчета.

ЕК предприе правни действия към България в секторите околна среда, здравеопазване и политика за потребителите, правосъдие, морско дело и рибарство, и транспорт.
Една от тях е нова, по другите 4 страната ни получава последно предупреждение, след което случаите може да бъдат внесени в Европейския съд. 
 Заради липсата на електронен обмен на информация с другите държави-членки в областта на рибарството днес на България беше издадено още едно последно предупреждение. 
 
 Първо официално писмо пък е изпратено на властите у нас и още 17 страни заради забавяне на общото управление на въздушното пространство, което има за цел да въведе по-ефективна и по-екологично чиста система на въздухоплаване в Европа. 
"Липсата на напредък е пречка пред цялостното изпълнение на единното европейско небе, което води до неефективност в цялото управление на въздушното движение в Европа от порядъка на около 30 до 40 % от общите разходи за въздухоплаване и налагани такси. Това представлява загуба от около 5 млрд. евро годишно", пише в съобщението на ЕК.. 
 
 След изпращането на тези писма страните от ЕС разполагат с два месеца за отговор и представяне на съображения. 
България бе в челната тройка по ефективно управление на въздушния трафик от 2012 г. 
 "Ръководство Въздушното движение" (РВД) въведе свободно планиране на полетите като част от инициативата "Единно европейско небе".
 Седем страни от общо 39-те членки на "Евроконтрол" са въвели системата поради нейната сложност и България е една от тях.
На 03.07.2014 министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов за представи на пресконференция отчет дейността на министерството, като отчете, че от юни 2013 г. досега са изготвени 12 законопроекта и са приети 38 подзаконови акта, чиято цел е разрешаване на проблемите в сектора, подобряване на бизнес средата и намаляване административна тежест. Не беше посочено обаче несвършеното което не е малко, особено след станалото публично достояние предупреждение с официално писмо на ЕК заради забавяне на общото управление на въздушното пространство.
Източник; Транспортал
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]