ЕКСКЛУЗИВНО: Поглед отвътре в новите локомотиви на БДЖ

Машините са последен писък на технологиите и развиват скорост до 160 километра в час

Вероятно вече сте ги видели. “Аспарух” и “Тервел” кръстосват родните ЖП линии от София до Варна и Бургас. 80-тонните локомотиви “Siemens Smartron” са по-тихи от своите колеги. Машините са последен писък на технологиите и развиват скорост до 160 километра в час.

Николай Христов е сред малкото български машинисти, които вече са сядали в кабината и могат да споделят впечатленията си: “Управлява се много лесно. Целият локомотив е дигитализиран. С контролерите в локомотива задаваш информация на компютъра. И самият компютър управлява механичната час”, обяснява Николай Христов. 

Десетилетия влаковете у нас се движеха най-често с познатите червени „Шкоди” – доказала се с времето машина, която обаче в 21 век е морално остаряла. Със своите 6 години стаж в железниците Николай прави сравнение: “Новите локомотиви са подсигурени и измислени за комфорт на машиниста. С климатик, с отопление, с херметически затварящи се врати. Наблегнато е на това, за да може той да управлява влака.”

Системите за сигурност в локомотива “Smartron” са последно поколение. Присъства и добре познатата система за бдителност, обяснява Николай Христов и допълва: “С педал се натиска през няколко секунди. Трябва да освободим педала и пак да го натиснем. Системата за бдителност подсигурява влака при заспиване на машиниста, при преумора или при припадане на машиниста. Системата при такива случаи автоматично спира влака. Безопасността е на първо място и е гарантирана”. 

За железниците идването на “Аспарух” и “Тервел” е знаково, тъй като са първите нови машини за последните над 30 години. “Всеки месец ще пристигат първо по два, после по един, докато станат общо 15”, заяви преди дни транспортният министър Росен Желязков. https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=1a7e2ed1dc

Всяка от “умните” машини ще носи в себе си частица от българската история и ще получи име на наш владетел. Константин Азов от ръководството на БДЖ обяснява защо са подходили по този начин: “Частните превозвачи кръщават своите машини с хубави женски имена. Ние решихме да не се припокриваме и да ги кръстим на български владетели. Хронологично от първия владетел ще стигнем до 15-тия.

Източник: НОВА ТВ

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…