Електромобил измина 1800 км с едно зареждане

Наскоро преминаха изпитанията на електромобила Tesla с нов акумулатор, който е успял да измине 1800 км с едно зареждане. Това е огромен скок в сравнение с такива съвременни електромобили като Tesla Model S, който изминава около 500 км с едно зареждане.

Тайната на успеха се крие в използването на нова въздушно-алуминиева акумулаторна технология. При това се използва кислород от атмосферата за запълване на катода. Това прави акумулатора много по-лек в сравнение с пълните с течност литиево-йонни акумулатори, като позволява значително да се увеличи пробегът.

Новата батерия е изработена от израелската компания Phinergy съвместно със специалисти на Alcoa Canada. При разреждане на въздушно-алуминиевите акумулатори металът се превръща в алуминиев хидроксид, който след това може да се преработи в нови акумулатори.

Това означава, че акумулаторите трябва да се сменят на всеки няколко месеца. Но тъй като те са по-леки и евтини, отколкото използваните днес, то новата технология ще бъде значително по-икономична в условията на осигуряване на голям пробег.

Tesla вече представи демо сервиз по автоматична смяна на акумулатора – процедурата отнема 90 секунди. Тестваният автомобил също използвал литиево-йонна батерия като хибриден акумулатор. Смята се, че в бъдеще автомобилите ще използват литиево-йонния акумулатор за пътуване на къси разстояния, а въздушно-алуминиевия – за дълъг пробег.

Това ще позволи значително да се удължи срокът на експлоатация на двата акумулатора.

Източник: www.m.actualno.com

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]