Електромобил измина 1800 км с едно зареждане

Наскоро преминаха изпитанията на електромобила Tesla с нов акумулатор, който е успял да измине 1800 км с едно зареждане. Това е огромен скок в сравнение с такива съвременни електромобили като Tesla Model S, който изминава около 500 км с едно зареждане.

Тайната на успеха се крие в използването на нова въздушно-алуминиева акумулаторна технология. При това се използва кислород от атмосферата за запълване на катода. Това прави акумулатора много по-лек в сравнение с пълните с течност литиево-йонни акумулатори, като позволява значително да се увеличи пробегът.

Новата батерия е изработена от израелската компания Phinergy съвместно със специалисти на Alcoa Canada. При разреждане на въздушно-алуминиевите акумулатори металът се превръща в алуминиев хидроксид, който след това може да се преработи в нови акумулатори.

Това означава, че акумулаторите трябва да се сменят на всеки няколко месеца. Но тъй като те са по-леки и евтини, отколкото използваните днес, то новата технология ще бъде значително по-икономична в условията на осигуряване на голям пробег.

Tesla вече представи демо сервиз по автоматична смяна на акумулатора – процедурата отнема 90 секунди. Тестваният автомобил също използвал литиево-йонна батерия като хибриден акумулатор. Смята се, че в бъдеще автомобилите ще използват литиево-йонния акумулатор за пътуване на къси разстояния, а въздушно-алуминиевия – за дълъг пробег.

Това ще позволи значително да се удължи срокът на експлоатация на двата акумулатора.

Източник: www.m.actualno.com

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]