Електромобил измина 1800 км с едно зареждане

Наскоро преминаха изпитанията на електромобила Tesla с нов акумулатор, който е успял да измине 1800 км с едно зареждане. Това е огромен скок в сравнение с такива съвременни електромобили като Tesla Model S, който изминава около 500 км с едно зареждане.

Тайната на успеха се крие в използването на нова въздушно-алуминиева акумулаторна технология. При това се използва кислород от атмосферата за запълване на катода. Това прави акумулатора много по-лек в сравнение с пълните с течност литиево-йонни акумулатори, като позволява значително да се увеличи пробегът.

Новата батерия е изработена от израелската компания Phinergy съвместно със специалисти на Alcoa Canada. При разреждане на въздушно-алуминиевите акумулатори металът се превръща в алуминиев хидроксид, който след това може да се преработи в нови акумулатори.

Това означава, че акумулаторите трябва да се сменят на всеки няколко месеца. Но тъй като те са по-леки и евтини, отколкото използваните днес, то новата технология ще бъде значително по-икономична в условията на осигуряване на голям пробег.

Tesla вече представи демо сервиз по автоматична смяна на акумулатора – процедурата отнема 90 секунди. Тестваният автомобил също използвал литиево-йонна батерия като хибриден акумулатор. Смята се, че в бъдеще автомобилите ще използват литиево-йонния акумулатор за пътуване на къси разстояния, а въздушно-алуминиевия – за дълъг пробег.

Това ще позволи значително да се удължи срокът на експлоатация на двата акумулатора.

Източник: www.m.actualno.com

ЖП транспорт

Провалът на процедурата за електрическите влакове показа липсата на капацитет и организация в транспортното министерство

март 31, 2024

Михаил Рангелов Оттеглянето на китайската компания CRRC от търга в България и последващото прекратяване на разследването от Европейската к…