Елон Мъск обяви конкурс за вагони за нов свръхбърз влак

Основателят на космическата компания SpaceX Елон Мъск обяви конкурс за проекти за пътнически вагони за Хайпърлуп (Hyperloop) – наземна транспортна система за свръхбързо придвижване, пише The New York Times.

Целта на състезанието е да привлече както студенти, така и независими екипи от инженери.

SpaceX планира изграждането на 1600-метрова тестова отсечка в близост до главния си офис в Хоторн, Калифорния. Тя ще се използва като трасе, където участниците в конкурса ще провеждат изпитания и ще се състезават. Планираният старт е през юни 2016 година.

Инициативата е поредната стъпка от оповестения за пръв път през 2013 година проект на Мъск за нов вид транспорт, който е по-бърз от скоростните влакове, но по-бавен от свръхзвуковите самолети и би могъл да превозва хора между градове, намиращи се на до 1500 километра един от друг. Досега не са разкрити детайли за технологията. Концепцията на Хайпърлуп предвижда в тръби с частичен вакуум пътнически вагони да се ускоряват до главозамайващи скорости с помощта на магнити. Прикачени към вагоните вентилатори ще генерират въздушна възглавница за влака. Системата ще се захранва със слънчеви панели, инсталирани по дължината на тръбата.

Конкурсът „Hyperloop Pod Competition” на SpaceX вероятно ще предизвика по равно ентусиазъм и скептицизъм. Подробности за участието в състезанието се очакват до 15 септември. Компанията посочва, че няма интерес да разработва комерсиална версия на Hyperloop, а целта ѝ е да създаде прототип. Вероятно Мъск се стреми да насърчи развитието на индустрията, както и да привлече инженери към фирмата си. Със същата цел милиардерът предприемач публикува за свободно ползване всички патенти на електрическите си автомобили Tesla.

Източник: http://www.expert.bg/

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]

ЖП транспорт

БДЖ се провали и в опитите си да наеме 5 локомотива

Закъсалите държавни железници БДЖ успяха да провалят поредна обществена поръчка през последните месеци. Компанията прекрати процедурата за наем на локомотиви, на които разчиташе за „върже графика“. Бюджетът на процедурата бе […]