Трети мост над Босфора в Истанбул вече свързва Европа и Азия

Още един, трети мост над Босфора в Истанбул ще свързва двата континента Европа и Азия. Днес бе поставена последната стоманена плоскост от носещата конструкция на третия мост над Босфора, наречен "Султан Явуз Селим".

Това стана с тържествена церемония на новия мост с участието на турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиера Ахмед Давутоглу, които направиха и последната заварка върху плоскостта. Ердоган нарече моста звездния проект на Турция, който поднасяме в навечерието на 8 март, Международния ден на жената.

Новият мост, както и предишните два е висящ. Носещата конструкция има общо 59 стоманени плоскости. Той е висок 322 метра, което го прави най-високият висящ мост в света, заяви министърът на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм. Широчината на платното е 59 метра. Строителството му започна преди 2 години и половина.

Дължината на третия босфорски мост ще бъде 1408 метра, с 8 ленти и две железопътни линии. По думите на транспортния министър предвижда се новият мост над Босфора да бъде пуснат в експлоатация през месец август тази година.

Очаква се пускът на новия мост да облекчи трафика на мегаполиса Истанбул, който е изключително натоварен особено по мостовете над Босфора. Сега движението над Босфора става по двата моста – "Богазичи" или "Ататюрк" и "Фатих Султан Мехмет".

Източник : www.bnr.bg

ЖП транспорт

ВТУ „Т. Каблешков“ откри новата учебна година с иновативна лаборатория

На 14.09.2020г., в рамките на тържеството по случай откриването на новата академична учебна година, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе официално открита специализирана лаборатория по “Технически средства за управление […]

ЖП транспорт

Освобождават жп операторите от инфраструктурни такси

Представителите на държавите членки в Съвета се споразумяха за мандат във връзка с предложението за даване на възможност на страните да подпомогнат сектора чрез освобождаване на железопътните дружества от определени инфраструктурни такси. Същевременно […]