Евродепутат обикаля Европа с камион в подкрепа на превозвачите

Евродепутат обикаля с камион Европа в подкрепа на недоволството срещу така наречения закон “Макрон”, засягащ международните превози и ощетяващ, българските шофьори. Какво показва експериментът на евродепутата Андрей Новаков?

Неприемливи и вредни за българските превозвачи. Така евродепутатът Андрей Новаков нарича предложенията на ЕК в пакет “Мобилност”.

С експеримента си Новаков иска да докаже, че изпълнението на новите мерки е на практика невъзможно. Затова решава да пътува с камион от Белгия до България.

„Най-близкият хотел е на повече от 15 км. Според директивата трябва да оставим и камиона, и товара, и да отидем на хотел, а камионът да остане неохраняван”, обясни той.

 

Според Новаков новите европейски правила са измислени, за да се ограничи движението на шофьори от Източна Европа.

„На фона на огромните задръствания в Германия, почти невъзможно е при най-малкото отклонение от маршрута да минеш за 72 часа през държавата, да те натоварят, да те разтоварят и да вземеш всички документи”, допълни Новаков.

У нас превозвачите остават непримирими – над 120 000 шофьори ще загубят своята професия, ако пакетът на Макрон бъде приет.

„Просто ще трябва да си затворим фирмите, ако бъде приет пакетът или да се релокираме в други държави, но от това не знам кой ще спечели, България със сигурност не”, коментира Ангел Траков, председател на УС на Съюза на международните превозвачи.

В същото време Париж и западните му съюзници обвиняват компаниите от Източна Европа в т.нар. социален дъмпинг.

 

Източник : БТВ