Евроконтрол: Въздушното пространство на Украйна вероятно ще бъде ограничено до 2029 г.

Полетите над Украйна вероятно ще останат забранени до 2029 г., според прогноза, публикувана от Европейската организация за безопасност на аеронавигацията (Евроконтрол). В своята седемгодишна прогноза за 2023-2029 г. Евроконтрол прогнозира, че пренасочените маршрути, изпълнявани в периода март 2022 г. – януари 2023 г., ще останат същите до 2029 г. поради продължаващите военни действия, значителните ограничения за полетите във въздушното пространство на Молдова , Русия и Беларус, както и намаляванетто на броя на полетите над Полша. Войната причини много смущения на гражданската авиация в региона, засягайки някои от полетите и маршрутите на дълги разстояния, използвани преди това за преминаване през украинското въздушно пространство.

Украйна затвори въздушното пространство за граждански самолети на 24 февруари 2022 г., когато започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Скоро след това САЩ и Европейският съюз затвориха въздушното си пространство за руските и беларуските авиокомпании в рамките на санкциите, наложени за инвазията. Данните на Евроконтрол обаче показват, че ограниченията са засегнали трафика в страните, пряко въвлечени във войната, и във всички съседни държави. Броят на полетите е намалял най-много за Естония (-52%) и Латвия (-51%), следвани от Финландия (-41%), Литва (-39%), Чехия (-38%), Полша (-37). %) и Швеция (-35%). Освен това общият вътрешен транспортен поток следва негативна тенденция във всички европейски държави.

Гражданската авиация, която вече беше подкопана от годините на Covid и натиска за опазване на околната среда, сега е изправена пред ново предизвикателство на пренасочване и увеличаване на цените на билетите. Прекъсванията в доставките на енергия, високите цени на енергията и високите нива на инфлация също се прогнозират да повлияят на търсенето на пътувания през 2023-2024 г. Като се имат предвид всички трудности на пазара, броят на полетите за 2019 г. (11,1 милиона) се очаква да бъде достигнат не по-рано от 2025 г. Твърди се, че балтийските и северноевропейските държави страдат главно от загубата на полетите от Азия. Междувременно повечето от маршрутите за прелитане се преместиха в Югоизточна Европа, като балканските страни и Турция са изправени пред безпрецедентно висок ръст на трафика във въздушното си пространство.

Украйна е на различно мнение

Прогнозата предизвика много тревоги в украинското публично пространство. Украинското държавно предприятие за въздушно движение (UkSATSE) оспори Евроконтрол, заявявайки, че украинското въздушно пространство ще се отвори отново след края на войната. „Важно е да се разбере, че Евроконтрол не генерира и не използва военни прогнози, анализи или предположения, за да създаде свои собствени прогнози. Тези изчисления също така не включват други фактори на несигурност, като непредвидени икономически сътресения, ескалация на геополитическо напрежение или други непредвидени събития, които могат да повлияят отрицателно на развитието на авиацията. Въпреки форсмажорните обстоятелства, причинени от военната агресия на Руската федерация, Украйна се подготвя задълбочено за възобновяване на полетите във въздушното си пространство“, заяви Украерорух.

Евроконтрол отбеляза, че след появата на нови обективни фактори, като края на войната и преформатирането на маршрутната мрежа, прогнозата ще бъде актуализирана с нови данни. Експерт от Avianews, Александър Мироненко, обясни, че де факто „това означава, че Евроконтрол препоръчва на авиокомпаниите да не разчитат или да планират бъдещи полети над Украйна, но ситуацията може да се промени във всеки един момент“. Няколко украински авиокомпании, като SkyUp и Supernova, изразиха желание да възобновят полетите над Украйна веднага щом отново стане безопасно, докато Ryanair заяви, че са готови да се върнат в Украйна седмица след повторното отваряне на въздушното пространство.

Еурактив