Европа ще строи пътища от пластмаса?

Лек дизайн, по-малко време за изработка, без поддръжка и три пъти по-продължителна употреба.
Пластмасовите пътища, които ще се състоят от 100% рециклирани материали, изглежда са идеалното решение за конвенционалната пътна инфраструктура.

Тази иновативна концепция се разработва от холандската строителна група VolkerWessels. Иновацията може да промени цялостната представа за пътната настилка.

От организацията твърдят, че новата настилка ще може да издържа на много по-екстремни температури от асфалта – от -40° C до +80° C.

Ще бъде много по-устойчива на корозия и ще издържа три пъти повече отколкото асфалта.

Пътната настилка ще се произвежда на отделни секции, които ще се изработват предварително и ще се сглобяват на място. По този начин ще се намали времето за ремонти и подмяна на инфраструктурата.

Пътят ще бъде кух отвътре и ще позволява за по-ефективно оттичане на валежите. В допълнение ще може да се използва и за прекарване на тръби и кабели.

От въвеждането на тази иновация ще последват някои очевидни преимущества за околната среда: ще се увеличи преработването на отпадъци от пластмаса и ще се понижи производството на асфалт, при което се отделят много вреди емисии.

Към момента проекта е само на теория. Организацията VolkerWessels търси партньори за разработване и тестване на прототипа. Вестник The Guardian съобщава, че администрацията на холандския град Ротердам вече обмисля идеята за провеждане на опити с тази иновация.

 
Източник b2b Media
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]