Европа ще строи пътища от пластмаса?

Лек дизайн, по-малко време за изработка, без поддръжка и три пъти по-продължителна употреба.
Пластмасовите пътища, които ще се състоят от 100% рециклирани материали, изглежда са идеалното решение за конвенционалната пътна инфраструктура.

Тази иновативна концепция се разработва от холандската строителна група VolkerWessels. Иновацията може да промени цялостната представа за пътната настилка.

От организацията твърдят, че новата настилка ще може да издържа на много по-екстремни температури от асфалта – от -40° C до +80° C.

Ще бъде много по-устойчива на корозия и ще издържа три пъти повече отколкото асфалта.

Пътната настилка ще се произвежда на отделни секции, които ще се изработват предварително и ще се сглобяват на място. По този начин ще се намали времето за ремонти и подмяна на инфраструктурата.

Пътят ще бъде кух отвътре и ще позволява за по-ефективно оттичане на валежите. В допълнение ще може да се използва и за прекарване на тръби и кабели.

От въвеждането на тази иновация ще последват някои очевидни преимущества за околната среда: ще се увеличи преработването на отпадъци от пластмаса и ще се понижи производството на асфалт, при което се отделят много вреди емисии.

Към момента проекта е само на теория. Организацията VolkerWessels търси партньори за разработване и тестване на прототипа. Вестник The Guardian съобщава, че администрацията на холандския град Ротердам вече обмисля идеята за провеждане на опити с тази иновация.

 
Източник b2b Media
ЖП транспорт

48 млн. евро глоба за жп картел

Европейската комисия (ЕК) глоби Австрийските федерални железници (ÖBB), Германските железопътни линии (DB) и Белгийските национални железници (SNCB) с обща сума от 48,594 млн. евро за нарушаване на антитръстовите правила на […]

ЖП транспорт

Безумен влак-стрела до Солун гони софиянци от домовете им (народът пак се стяга за бунт)

Владая, както и няколко други столични района, се готвят за бунт, ако през тези квартали премине трасето на скоростния влак от София за Солун. Проектът е грандиозен и е част […]

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]