Европейският съюз предвижда нови изисквания за шофьорите над 65 години

шофьорски книжки
Снимка: [SHUTTERSTOCK/Anastasija Vujic]

Нови изисквания от ЕС: Специални шофьорски книжки за лица над 65 години и за Б категория.

В рамките на новата директива на Европейския съюз относно шофьорските книжки, която очаква одобрение през 2024 година, се разглежда въвеждането на специални свидетелства за управление на SUV и изпити за възрастни лица над 65 години.

Според проучване на германския журнал Der Spiegel, проведено между 16 и 18 октомври 2023 г., близо половината от участниците (48%) считат, че трябва да се въведат допълнителни права за управление на SUV. Относно предложението за редовни изпити след 65-годишна възраст, 49% са против, докато 39% го подкрепят.

В допълнение, се предлагат редовни проверки на зрението и слуха на шофьорите. Европейската комисия обмисля задължителна оценка на уменията за шофиране и медицински прегледи за хора над 65 години.

Ключовата фигура зад инициативата е френският политик и лидер на комисията по транспорт на ЕС, Карима Дели. Според нея, освен тези промени, трябва да се създаде стандартното свидетелство за управление на лек автомобил (клас “В”) ,което да е валидно само за превозни средства с тегло до 1,8 тона за лица до 21г. За автомобили с по-голямо тегло ще бъде необходим нов клас “B+”, който ще бъде достъпен за лица над 21 години.

Очаква се Европейската комисия по транспорт да проведе обсъждания по предложените нови изисквания за шофьорски книжки през декември 2023 г. и окончателно решение да бъде взето през следващата година.