Европрокуратурата подхвана строителите на тунел “Железница”

Прокуратурата на Европейския съюз проверява строителите на тунел “Железница” на АМ “Струма”, съобщи БТА.
Разпоредено е претърсване в шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на съоръжението.
Целта е да бъдат събрани доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари.
Строителството се ръководи от Агенция “Пътна инфраструктура”. Тя сключи договор с консорциум от три фирми за осъществяването на проекта, съфинансиран по оперативната програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи близо 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), като 85% от средствата са чрез фондовете на ЕС.
Европейската прокуратура в София е започнала проверка след сигнал, получен от ДАНС. Установено е, че едно от дружествата от консорциума е заподозряно в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари.
Твърди се, че разследваното дружество за много кратко време е извършило няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 милиона евро) към верига от “кухи” фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета.
Отбелязва се, че въпросните компании и лица се появяват и в друго неприключило разследване на Европрокуратурата по инфраструктурни проекти в железопътния сектор.
Днес претърсванията са били извършени от Главна дирекция “Национална полиция” и ДАНС.
С позиция относно разследването за тунел “Железница” излезе ръководството на една от фирмите в консорциума, ангажиран с изграждането на съоръжението – “Джи Пи Груп” АД.
От дружеството са категорични, че то не е обект на разследване. От компанията уверяват, че са оказали пълно съдействие на органите на реда, като са предоставили всички документи, които са били изискани в хода на проверката.