Фандъкова ще даде над 140 милиона лева на мераклия, който иска да вози софиянци

141 милиона лева ще даде Столичната община на частен превозвач, за да обслужва 16 линии на градския транспорт за 8 години. Това реши транспортната комисия в общината. Според неправителствени организации сделката е скандална и неизгодна.По-голямата част от линиите обслужват крайградските зони. Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера предлага линиите да бъдат дадени на „МТК Груп", като в замяна фирмата се откаже от над 14 милиона лева, за които съди общината.

Преди години компанията е спечелила конкурс за превоз на пътници, но договорът не е бил подписан и е предявен иск за пропуснати ползи.

„В момента тези линии се обслужват от Столичен автотранспорт на цена 3,08 лева на километър. Със сключването на договора частният превозвач ще вози на 3 лева – натрупано във времето, се получава една значителна икономия”, каза Контрера, цитирана от bTV.

Неправителствени организации твърдят, че сделката е неизгодна, защото превозвачът можел да вози и за малко над 2 лева на километър.

„С приблизително 44 милиона лева ще бъде ощетена общината по наши разчети”, каза Христо Илиев от „Спаси София".

Пътниците, които пътуват по крайградските линии, не се интересуват дали ще ги вози Столичната компания за градски транспорт или частен превозвач. Очакват обаче по-качествена услуга.

Ако линиите отидат при частната компания, тя ще бъде задължена да купи 60 нови автобуса, с които да ги обслужва. Окончателното решение ще вземе Столичният общински съвет.

Източник : www.blitz.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]