ФБТИ организира кръгла маса за винетките и тол-таксите

Форум за Балкански транспорт и инфраструктура /ФБТИ/ ще проведе дискусия на тема: “ТОЛ ТАКСИ, ВИНЕТКИ И АКЦИЗИ – СИСТЕМИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПЪТНАТА МРЕЖА“, съобщиха от организацията. "Уверени сме, че подобен форум е отлична възможност за своеобразна публична дискусия и върху възможностите за финансиране чрез въвеждане на ТОЛ системата – 2018, бъдещето на винетната система и алтернативи за използване на акцизите от горивата за поддържане и рехабилитация на пътищата. Фокусът е насочен към изясняване на социалния и икономически ефект от използването на различните видове системи за финансиране.", коментира председателят на ФБТИ Петър Мутафчиев.
Участие в дискусията са потвърдили депутати, представители на Агенция пътна инфраструктура, Браншова камара Пътища, Национално сдружение на общините, браншови камари – превозвачите, Сдружение на пътните инженери и консултанти, специалисти в областта на транспортните проучвания и пътната политика и експерти с доказан опит в ТОЛ системата.
Целта на форума е да се генерират идеи за ефективно осигуряване на финансиране за устойчиво развитие на пътищата; за използване на различни форми за поддръжка и изграждане на пътната мрежа чрез концесия, публично частно партньорство и други. А също така, в пряк диалог – чрез въпроси и отговори, да се формират икономически и фискални политики, които биха подпомогнали българския бизнес да чувства сигурност.
Кръглата маса ще се проведе в сряда в зала "Киото" на хотел "Маринела" от 10 часа.

 

ЖП транспорт

Провалът на процедурата за електрическите влакове показа липсата на капацитет и организация в транспортното министерство

март 31, 2024

Михаил Рангелов Оттеглянето на китайската компания CRRC от търга в България и последващото прекратяване на разследването от Европейската к…