Фирмите, строили магистрали, ще бъдат фалирани

"Някои саботира протеста в София срещу поскъпването на винетките". Това обяви един от малцината протестиращи Иван Димитров пред News.bg. Както бе обявено предварително, протестиращи се събраха в близост до сградата на Народното събрание.Техният брой е едва около 20-ина души. И днес дойдоха основно с автомобилите си, на които са закачили надписи: "Протест", както и изброени своите искания. Според Димитров не може в София да се събират по 20 коли на протест.

Несъгласният с поскъпването на винетките обяви: "Получихме информация, че част от фирмите-любимки, които строят магистралите, са си прехвълили активите в нови фирми. Фирмите, строили магистралите, които трябва да ги поддържат още пет години, ще бъдат фалирани"."По този начин пътищата, които и без това не се строят качествено, ще бъдат поддържани с пари от бюджета", поясни той. Димитров е бил алармиран от граждани в ролята си на председател на Сдружение за независим обществен контрол. Той настоя премиерът Бойко Борисов, министърът Лиляна Павлова или главния прокурор Сотир Цацаров да проверят дали информацията е вярна. Той изтъкна, че ще си купи от винетките, които вече са на по-високи цени, тъй като му се налага да пътува, но това не е правилно. "Поскъпването на винетните стикери натоварва хората, които плащат данъци", убеден е гражданинът.

Друг протестиращ заяви, че най-вероятно няма да си купува винетка и ще управлява колата си без задължителният стикер. По думите му: "Решението за вдигане на цената е чисто грабителско решение на едно престъпно правителство, което се чуди как да си върже бюджета за сметка на хората". Според него, именно поскъплане на цените на винетките, на електричеството и на всичко останало, това е начинът за предсрочно сваляне на правителството.

Протестиращите не вярват правителството да се вслуша в истанията им, но обявиха, че протестът е гражданска позиция и който не е дошъл, значи е съгласен с решението. Пред БНР от Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес, която организира протеста в Бургас обявиха, че ще атакуват в съда решението на МС за новите винетни стикери, защото според тях е незаконно. Правителството и Агенция "Пътна инфраструктура" все още не са обнародвали в "Държавен вестник" тяхното решение. По закона за пътищата те трябваше да го обнародват до 30-ти ноември, но това така и не се случи. В понеделник ще внесем иск в Гражданския съд в София. Не трябва да спира протестът, защото не могат да се подиграват с хората.

Въпреки, че решението за поскъпването на цената на винетните стикери влезе в сила на 10 декември, а на 15 декември се очаква да започне разпространението им, недоволни бургазлии се заканват всяка неделя да изразяват протеста си с надути клаксони и автошествие.

Източник: news.bg/

 

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]