„Фолксваген“ спря производството на „Голф и „Пасат“ в Германия

"Фолксваген" спря производството на "Голф и "Пасат" в Германия

"Фолксваген" беше принуден да спре сглобяването на най-популярните си модели – "Голф" и "Пасат", в своите германски заводи, след като производителя на части за скоростни кутии и седалки "Превент груп" прекрати доставките на част от нужните компоненти, съобщи "Блумбърг". Базираната в Босна компания предприе безпрецедентния в автоиндустрията ход, след като германският концерн отказа да плати подобрения в производствените мощности, направени след подписването на предварителен договор за разширяване на доставките, който обаче така и не стана факт.

"Фолксваген", както и повечето производители на автомобили, разчита на режим на работа, при който всички компоненти се доставят направо до поточните линии, без преди това да се съхраняват в складове. Този подход намалява разходите, но и прави компаниите зависими от ритмичността на доставките.

70 милиона евро загуба на седмица

В случая в петия ден от спирането на пратките шест от заводите на "Фолксваген" в Германия са засегнати, като намаляването на продукцията касае 27 700 работници, или една десета от работната сила на германска земя за концерна. Според оценките на Commerzbank спирането вероятно ще струва на производителя на автомобили 70 милиона евро на седмица.

За днес е насрочена среща на представители на "Фолксваген" и "Превент груп", на която проблемът ще бъде дискутиран. Според германския "Зюдойче Цайтунг" босненците искат компенсация от 58 милиона евро. Неосъщественият контракт пък е бил за 500 милиона евро, твърдят запознати със сделката пред изданието.

Търси се помощ и от съда

Миналата седмица "Фолксваген" поиска от германски съд да предприеме действия срещу "Превент груп", които да доведат до тръгване на доставките, като спирането им не се използва в по същество търговския спор. Решение по казуса обаче може да има най-рано в четвъртък.

"Фолксваген" продължава усилията за постигане на споразумение с доставчика", се казва в официално съобщение на компанията. В него се уточнява, че се търсят варианти за компенсиране на загубите на работниците заради принудителното спиране.

Пред "Дойчланд радио" членът на борда на надзорниците във "Фолксваген" и икономически министър на провинция Долна Саксония Олаф Лиес посочва, че поне преговорите отново са на масата.

Източник : www.dnevnik.bg

Воден транспорт

Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха Христо Алексиев и Томислав Момирович

България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси с оглед на предстоящия зимен сезон. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията […]

Автомобилен транспорт

Служебният кабинет върна Бойко Рановски в Автомобилна администрация

Бойко Рановски се връща начело на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация, съобщиха Нова и бТВ.  Рановски бе освободен от поста в средата на февруари, като той самият обясни, че не е […]

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]