Френските железници поръчали 2000 влака с грешни размери

Френската национална железопътна компания SNCF потвърди късно във вторник, че е поръчала 2000 влака за регионалната си мрежа, които са се оказали твърде широки за много от пероните на жп гарите. Разходите за поправяне на грешката ще надхвърлят 80 млн. евро.
 
Говорител на националния оператор RFF заяви, че твърдението в публикацията на седмичника Canard Enchaine в броя му от сряда е вярно и че компанията е открила проблема "малко късно и поемаме отговорността за него".
По думите му промените ще бъдат направени не на поръчаните влакове, а на пероните на проблемните гари, които са стотици.
 
Грешката идвала от това, че от RFF изпратили на SNCF данни с размерите на пероните на гари, строени през последните 30 години. Но повечето от близо 1200 перона са изграждани преди повече от 50 години.
 
Транспортният министър Фредерик Кувийе обвини "абсурдната жп система" аз случилото се, като основната вина била на предишно правителство, което през 1997 г. е разделило оператора на инфраструктурата от компанията, която я използва.
 
Източник: Дневник
ЖП транспорт

Скопие обяви жп линията до България за „ключов проект“ и задели за нея €29 млн.

Изграждането на жп линията от Северна Македония до България ще е „ключов проект“ за следващата година. Това обяви транспортният министър на страната Благой Бочварски на пресконференция в столицата. Бочварски каза, […]