Гара „Пионер“ – стръв за инвеститорите

 

Продажбата на бившата гара „Пионер" в София има всички шансове да се превърне в тазгодишната атракция на пазара на парцели. Преди дни служебният министър на транспорта Николина Ангелкова разпореди да бъдат продадени имоти, част от старото съоръжение.
Общата площ е 37 дка. Местоположението кара всеки инвеститор да мечтае – отвсякъде терените са заобиколени от парк „Борисова градина". В близост има единствено две улици, чрез които се осъществява транспортният достъп до мястото – „Никола Габровски" и „Стоян Михайловски".
Продажбата ще се осъществи чрез търг с тайно наддаване, като началната цена е 13 млн. лв. Старата гара сега е с отпаднало предназначение и е в активите на Национална компания „Железопътна инфраструктура" Парите от продажбата ще бъдат вложени в текуща поддръжка на Жп инфраструктурата.
В миналото това е било товарна гара с важни функции за транспорта на София. Съоръжението не работи от началото на 90-те години. Част от терените се ползват под наем от частни компании. Преди няколко години жп релсите на територията бяха махнати.
Районът в момента е странна симбиоза между борса за строителни материали, складове и купчини отпадъци, видя екип на „Преса". Приемната сграда на перона е запустяла.
„Животът тук е като „Сървайвър". Улично осветление няма. Из района бродят десетки бездомни кучета. В старите постройки на гарата се настаняват клошари, а наскоро имаше голям пожар, който по чудо не подпали Борисовата градина", разказа Борислава Илиева. Тя обитава единствената малка сграда в района – бивше ведомствено общежитие на железниците, което е било разпродадено на части през годините, а сега се води в регистрите като бл. 209 на жк „Дианабад".
Незаконното изхвърляне на отпадъци също е огромен проблем. Камиони пристигат отвсякъде и изсипват тонове боклуци – и пред гарата, и навсякъде в близката гора, каза още Илиева.

 

Градски транспорт

БТПП се включва в проект за изграждане на градска железница в София

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се включва в проекти за изграждане на градска железница в София, подобряване услугата в крайградските райони на столицата и скоростни ЖП връзки. Проведе се среща между […]

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]