Гара „Пионер” – стръв за инвеститорите

 

Продажбата на бившата гара „Пионер" в София има всички шансове да се превърне в тазгодишната атракция на пазара на парцели. Преди дни служебният министър на транспорта Николина Ангелкова разпореди да бъдат продадени имоти, част от старото съоръжение.
Общата площ е 37 дка. Местоположението кара всеки инвеститор да мечтае – отвсякъде терените са заобиколени от парк „Борисова градина". В близост има единствено две улици, чрез които се осъществява транспортният достъп до мястото – „Никола Габровски" и „Стоян Михайловски".
Продажбата ще се осъществи чрез търг с тайно наддаване, като началната цена е 13 млн. лв. Старата гара сега е с отпаднало предназначение и е в активите на Национална компания „Железопътна инфраструктура" Парите от продажбата ще бъдат вложени в текуща поддръжка на Жп инфраструктурата.
В миналото това е било товарна гара с важни функции за транспорта на София. Съоръжението не работи от началото на 90-те години. Част от терените се ползват под наем от частни компании. Преди няколко години жп релсите на територията бяха махнати.
Районът в момента е странна симбиоза между борса за строителни материали, складове и купчини отпадъци, видя екип на „Преса". Приемната сграда на перона е запустяла.
„Животът тук е като „Сървайвър". Улично осветление няма. Из района бродят десетки бездомни кучета. В старите постройки на гарата се настаняват клошари, а наскоро имаше голям пожар, който по чудо не подпали Борисовата градина", разказа Борислава Илиева. Тя обитава единствената малка сграда в района – бивше ведомствено общежитие на железниците, което е било разпродадено на части през годините, а сега се води в регистрите като бл. 209 на жк „Дианабад".
Незаконното изхвърляне на отпадъци също е огромен проблем. Камиони пристигат отвсякъде и изсипват тонове боклуци – и пред гарата, и навсякъде в близката гора, каза още Илиева.

 

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…