Гарите вече са активен градоразвиващ център

Гарите се превърнаха в изключително активен градоразвиващ център. Идеята, че гарата е мръсно място, което само криминализира, много бързо се преобразява. Това каза архитект Бойко Кадинов от фондация „Визар“ в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването му беше архитектурният конкурс за вторичен градски център в София в зоната около Централна гара, който се провежда до 31 май 2018 г. Проектите ще бъдат показани между 5-10 юни в Националната художествена галерия.

Той даде пример с Виена, където ако някой иска да си купи нещо в събота вечер, всички магазини са затворени, но в центъра до новата гара всичко работи 24 часа.

„Визар“, фондацията, която отваря архитектурата към своята публичност и хвърля мостове към това архитектите да излязат от анонимността и да представят своите идеи, ще превърне четвъртото издание на едноименния конкурс в голяма изложба“, каза арх. Кадинов.

За една седмица посетителите ще могат да разгледат проектите и идеите на българските архитекти. Идеята на организаторите е да монтират екрани, на които да се показват тези проекти, както и да направят 3D мапинг.

Арх. Бойко Кадинов обоснова необходимостта от създаване на вторичен център в столицата с думите:

„Градът се развива и той отдавна надхвърли онези хипотези за 500 хиляди – 1 милион – 1,5 милиона жители. Хората, които живеят в метрополията София, виждат огромното море от ламарина, което сутрин залива столичните булеварди, транспортните потоци и необходимостта този град да се развива не само в централната си част, а да даде възможност за развитие на другите центрове. Струва ми се, че европейската столица София има нужда от това да погледне и към своето транспортно развитие.“

По думите на Кадинов, подкрепата на Столичната община е най-важното в случая, защото тя е жест, с който градът показва, че иска да се променя.

В конкурсът са поканени да изложат концепциите си не само българските архитекти, които работят в държавата, а и онези извън границите й.

Източник : www.blombergtv.bg