Гърция има право да иска големия талон на автомобилите

МВР готви проект за нови варианти на документите, като в малкия талон ще бъдат включени данните, за които настояват гръцките власти.

Гърция има право да иска големия талон на автомобилите, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при представянето на отчета за работата на министерството през последната една година.
 
Пропускът е при нас, в нашето законодателство, коментира още Папазов.
 
Въпросът с какви документи трябва да пътуват шофьорите стои нерешен от години. Гръцката страна изисква пълни данни за автомобила, включително тегло и натоварване на осите и др. Те обаче не присъстват в малкия талон. По принцип българските шофьори не носят големия талон на автомобила, защото в случай на кражба той ще изчезне с колата и тя може да бъде продадена, обясни преди дни пред Investor.bg Красимир Лалов, зам.-председател на Национално сдружение на българските превозвачи.
 
Освен това при лизинговите автомобили големият талон е при лизингодателя.
 
Проблемът е свързан с Министерството на вътрешните работи, тъй като засяга документите за регистрация на превозните средства, които се издават от него, коментира днес изпълнителният директор на Агенция „Автомобилна администрация“ Димитър Ганев.
 
Той посочи, че от МВР подготвят проект за нови варианти на част 1 (т. нар. голям талон) и част 2 (малкия талон) от свидетелството за регистрация, като в част 2 ще бъдат включени данните, за които настояват гръцките власти.
 
България пое ангажимент да извърши промени в нормативната си уредба за собствеността на леките и товарните автомобили до края на годината, обеща зам.-министърът на транспорта Антон Гинев на среща с гръцкия посланик в София Димостенис Стоидис.
Източник: Investor.bg
Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]