Гърция въвежда транзитна такса за чуджите коли?

Гръцкото правителство обмисля нова транзитна такса за автомобили с чужди номера. Целта е да се съберат повече средства, това предаде специалният пратеник на bTV в южната ни съседка – Нели Тодорова, пред камерата на „Тази сутрин”.
 
Експерти прогнозират, че въвеждането на новата такса може да предизвика негодуванието на Брюксел. Причината е, че то ще наруши един от основополагащите принципи на Европейския съюз – този за свободното преминаване на стоки и хора.
 
Освен това гръцкото правителство се опитва да спре и практиката да се регистрират гръцки фирми в България, а служебни им коли да се водят на български фирми. Това е един от най-разпространените начини за избягване на плащането на данъци в южната ни съседка.
 
Запитани дали биха продължили да идват в Гърция, ако бъде въведена подобна транзитна такса, повечето ни сънародници споделят, че биха я „преглътнали”.
 
Много от тях изтъкват, че храната и гледката са сред основните плюсове на южната ни съседка. Освен това са сметнали, че биха похарчили същата сума, ако не и по-голяма за подобна ваканция у нас.
 
Експертите препоръчват да се тръгне по-рано към България, за да се избегнат очакваните задръствания.
 
Изт: petel.bg
Автомобилен транспорт

Служебният кабинет върна Бойко Рановски в Автомобилна администрация

Бойко Рановски се връща начело на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация, съобщиха Нова и бТВ.  Рановски бе освободен от поста в средата на февруари, като той самият обясни, че не е […]

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]