Гърция въвежда транзитна такса за чуджите коли?

Гръцкото правителство обмисля нова транзитна такса за автомобили с чужди номера. Целта е да се съберат повече средства, това предаде специалният пратеник на bTV в южната ни съседка – Нели Тодорова, пред камерата на „Тази сутрин”.
 
Експерти прогнозират, че въвеждането на новата такса може да предизвика негодуванието на Брюксел. Причината е, че то ще наруши един от основополагащите принципи на Европейския съюз – този за свободното преминаване на стоки и хора.
 
Освен това гръцкото правителство се опитва да спре и практиката да се регистрират гръцки фирми в България, а служебни им коли да се водят на български фирми. Това е един от най-разпространените начини за избягване на плащането на данъци в южната ни съседка.
 
Запитани дали биха продължили да идват в Гърция, ако бъде въведена подобна транзитна такса, повечето ни сънародници споделят, че биха я „преглътнали”.
 
Много от тях изтъкват, че храната и гледката са сред основните плюсове на южната ни съседка. Освен това са сметнали, че биха похарчили същата сума, ако не и по-голяма за подобна ваканция у нас.
 
Експертите препоръчват да се тръгне по-рано към България, за да се избегнат очакваните задръствания.
 
Изт: petel.bg
Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]