Гърция въвежда транзитна такса за чуджите коли?

Гръцкото правителство обмисля нова транзитна такса за автомобили с чужди номера. Целта е да се съберат повече средства, това предаде специалният пратеник на bTV в южната ни съседка – Нели Тодорова, пред камерата на „Тази сутрин”.
 
Експерти прогнозират, че въвеждането на новата такса може да предизвика негодуванието на Брюксел. Причината е, че то ще наруши един от основополагащите принципи на Европейския съюз – този за свободното преминаване на стоки и хора.
 
Освен това гръцкото правителство се опитва да спре и практиката да се регистрират гръцки фирми в България, а служебни им коли да се водят на български фирми. Това е един от най-разпространените начини за избягване на плащането на данъци в южната ни съседка.
 
Запитани дали биха продължили да идват в Гърция, ако бъде въведена подобна транзитна такса, повечето ни сънародници споделят, че биха я „преглътнали”.
 
Много от тях изтъкват, че храната и гледката са сред основните плюсове на южната ни съседка. Освен това са сметнали, че биха похарчили същата сума, ако не и по-голяма за подобна ваканция у нас.
 
Експертите препоръчват да се тръгне по-рано към България, за да се избегнат очакваните задръствания.
 
Изт: petel.bg
Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]