Георги Тодоров: Ремонтирахме най-дългия железопътен тунел на Балканския полуостров – 5812 м

Завърши рехабилитацията на железопътния участък Копривщица – Стряма и жп гара Копривщица. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров инспектира изпълнението на двата обекта.

„На трасето се намира най-дългият жп тунел на Балканския полуостров, с дължина 5 812 м, който преминава под рида Козница, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора. На съоръжението не е правен капитален ремонт близо от 50 години и техническото му състояние не отговаряше на съвременните изисквания“, коментира министър Тодоров. Той посочи, че заради безопасността на преминаващите влакове скоростта в тунела е била ограничена до 25 км/ч, а след рехабилитацията на железопътната инфраструктура допустимата скорост вече е 100 км/ч.

„При ремонта на тунела напълно възстановихме и запазихме ромбоидната контактна мрежа, която е инсталирана само тук в цялата жп мрежа на страната. Използвали сме безвинтово скрепление на жп линиите, което позволява по-бързото им възстановяване, ако това се наложи“, заяви заместник-генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“ Бисер Минчев по време на инспекцията.

Съгласно проекта е подновен изцяло 5 812 м железен път с укрепване на земното платно, изградени са отводнителни съоръжения и е изпълнена частична хидроизолация на тунелната конструкция. Извършена е цялостна подмяна на елементите на контактната мрежа в участъка, изградено е осветление на тунела, както и видеонаблюдение на двата портала. Към момента се очаква назначаването на комисия за подписването на Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа. Стойността на договора е 29 029 775,15 лв. с ДДС.

Частично ремонтирано е приемното здание на жп гара Копривщица, като това е първият по-сериозен ремонт от построяването на жп гарата през 1951 г. до днес. След приключването на работата проектната скорост в района гарата е 90 км/ч. Стойността на проекта е 9 579 165,71 лв. с ДДС.

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…