Германия създаде първия в света водороден пътнически влак

 

Той е напълно екологичен и може да измине до 800 км на ден със 140 км/ч

Германия създаде първия в света напълно екологичен пътнически влак. Той се задвижва с водород, отделя нулеви вредни емисии и е уникално тих.

Coradia iLint, разработена от френската компания Alstom, е екологична алтернатива на настоящите над 4000 дизелови мотриси, опериращи на територията на федералната република.

Провинция Долна Саксония вече поръча 14 от новите влакове на компанията-производител, а в близко бъдеще те вероятно ще се движат в цяла Германия. Интерес към тях има и от Холандия, Дания и Норвегия.

Превозните средства ще бъдат тествани до края на 2016 г. и се очаква да бъдат въведени в експлоатация през декември догодина. Така те ще се превърнат в първите водородни влакове, които превозват хора на дълги разстояния, съобщи в. Die Welt.

Coradia iLint се движи благодарение на огромни литиево-йонни батерии, които се захранват от огромен водороден резервоар на покрива на влака. Той може да измине почти 800 км дневно със скорост до 140 км/ч.

„Горди сме да обявим технологичен пробив в областта на екологично чистия транспорт. Той демонстрира способността ни да работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти и да разработим влака в рамките на само 2 години“, заяви изпълнителният директор на Alstom Анри Пупар-Лафарж.

При водородните мощности водородът се изгаря с кислород, при което се освобождава огромно количество енергия, а единственият отпаден продукт е вода.

Американската космическа агенция NASA използва втечнен водород за задвижване на своите ракети още от 1970 г. Огромният облак, който избухва при излитането на нейните совалки, не е дим, а пара.   

Източник: http://www.economic.bg, 02.11.2016г.

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]