Германия създаде първия в света водороден пътнически влак

 

Той е напълно екологичен и може да измине до 800 км на ден със 140 км/ч

Германия създаде първия в света напълно екологичен пътнически влак. Той се задвижва с водород, отделя нулеви вредни емисии и е уникално тих.

Coradia iLint, разработена от френската компания Alstom, е екологична алтернатива на настоящите над 4000 дизелови мотриси, опериращи на територията на федералната република.

Провинция Долна Саксония вече поръча 14 от новите влакове на компанията-производител, а в близко бъдеще те вероятно ще се движат в цяла Германия. Интерес към тях има и от Холандия, Дания и Норвегия.

Превозните средства ще бъдат тествани до края на 2016 г. и се очаква да бъдат въведени в експлоатация през декември догодина. Така те ще се превърнат в първите водородни влакове, които превозват хора на дълги разстояния, съобщи в. Die Welt.

Coradia iLint се движи благодарение на огромни литиево-йонни батерии, които се захранват от огромен водороден резервоар на покрива на влака. Той може да измине почти 800 км дневно със скорост до 140 км/ч.

„Горди сме да обявим технологичен пробив в областта на екологично чистия транспорт. Той демонстрира способността ни да работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти и да разработим влака в рамките на само 2 години“, заяви изпълнителният директор на Alstom Анри Пупар-Лафарж.

При водородните мощности водородът се изгаря с кислород, при което се освобождава огромно количество енергия, а единственият отпаден продукт е вода.

Американската космическа агенция NASA използва втечнен водород за задвижване на своите ракети още от 1970 г. Огромният облак, който избухва при излитането на нейните совалки, не е дим, а пара.   

Източник: http://www.economic.bg, 02.11.2016г.