Германия създаде първия в света водороден пътнически влак

 

Той е напълно екологичен и може да измине до 800 км на ден със 140 км/ч

Германия създаде първия в света напълно екологичен пътнически влак. Той се задвижва с водород, отделя нулеви вредни емисии и е уникално тих.

Coradia iLint, разработена от френската компания Alstom, е екологична алтернатива на настоящите над 4000 дизелови мотриси, опериращи на територията на федералната република.

Провинция Долна Саксония вече поръча 14 от новите влакове на компанията-производител, а в близко бъдеще те вероятно ще се движат в цяла Германия. Интерес към тях има и от Холандия, Дания и Норвегия.

Превозните средства ще бъдат тествани до края на 2016 г. и се очаква да бъдат въведени в експлоатация през декември догодина. Така те ще се превърнат в първите водородни влакове, които превозват хора на дълги разстояния, съобщи в. Die Welt.

Coradia iLint се движи благодарение на огромни литиево-йонни батерии, които се захранват от огромен водороден резервоар на покрива на влака. Той може да измине почти 800 км дневно със скорост до 140 км/ч.

„Горди сме да обявим технологичен пробив в областта на екологично чистия транспорт. Той демонстрира способността ни да работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти и да разработим влака в рамките на само 2 години“, заяви изпълнителният директор на Alstom Анри Пупар-Лафарж.

При водородните мощности водородът се изгаря с кислород, при което се освобождава огромно количество енергия, а единственият отпаден продукт е вода.

Американската космическа агенция NASA използва втечнен водород за задвижване на своите ракети още от 1970 г. Огромният облак, който избухва при излитането на нейните совалки, не е дим, а пара.   

Източник: http://www.economic.bg, 02.11.2016г.

ЖП транспорт

CER отчита мрачно първо тримесечие на 2021г за железопътния транспорт

През март 2021г пътническите оператори отчетоха намаление на 600 милиона евро на седмичните приходи. Shutterstock.com Приходите от пътниците останаха на половината от първото тримесечие на 2019 г. през първото тримесечие […]

ЖП транспорт

Настояще и бъдеще при модернизирането на железопътната инфраструктура в България

Гост в сутрешния блок по ТВ СКАТ: инж. Илия Илиев – Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA) ЕС е определил 2021 г. за Европейска година на железопътния […]