Германия създаде първия в света водороден пътнически влак

 

Той е напълно екологичен и може да измине до 800 км на ден със 140 км/ч

Германия създаде първия в света напълно екологичен пътнически влак. Той се задвижва с водород, отделя нулеви вредни емисии и е уникално тих.

Coradia iLint, разработена от френската компания Alstom, е екологична алтернатива на настоящите над 4000 дизелови мотриси, опериращи на територията на федералната република.

Провинция Долна Саксония вече поръча 14 от новите влакове на компанията-производител, а в близко бъдеще те вероятно ще се движат в цяла Германия. Интерес към тях има и от Холандия, Дания и Норвегия.

Превозните средства ще бъдат тествани до края на 2016 г. и се очаква да бъдат въведени в експлоатация през декември догодина. Така те ще се превърнат в първите водородни влакове, които превозват хора на дълги разстояния, съобщи в. Die Welt.

Coradia iLint се движи благодарение на огромни литиево-йонни батерии, които се захранват от огромен водороден резервоар на покрива на влака. Той може да измине почти 800 км дневно със скорост до 140 км/ч.

„Горди сме да обявим технологичен пробив в областта на екологично чистия транспорт. Той демонстрира способността ни да работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти и да разработим влака в рамките на само 2 години“, заяви изпълнителният директор на Alstom Анри Пупар-Лафарж.

При водородните мощности водородът се изгаря с кислород, при което се освобождава огромно количество енергия, а единственият отпаден продукт е вода.

Американската космическа агенция NASA използва втечнен водород за задвижване на своите ракети още от 1970 г. Огромният облак, който избухва при излитането на нейните совалки, не е дим, а пара.   

Източник: http://www.economic.bg, 02.11.2016г.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]