Германия ще субсидира покупките на електромобили

Германия ще изплаща по 4000 евро на всички свои граждани, закупили електромобили.
Правителството на Германия обяви днес, че ще субсидира покупката на електромобили, за да помогне на германската автомобилна индустрия да бъде конкурентна на все по-популярните "зелени" автомобили на световния пазар, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Финансовият министър Волфганг Шойбле уточни, че от май купувачите на електромобили ще получават 4000 евро (4515 долара).

Купувачите на хибридни модели ще получават до 3000 евро. Разходите за субсидиите се поемат поравно от правителството и производителите.

Кабинетът е заделил 600 милиона евро за субсидиране на покупките на гражданите. Още 400 милиона евро ще бъдат използвани за обществени поръчки и станции за зареждане.

Икономическият министър Зигмар Габриел посочи днес, че целта е да бъде увеличен броят на електромобилите в Германия от 50 000 до половин милион до 2020 година, като това е само половината от първоначалната цел от милион електромобила до 2020 година.

От общо 45,1 милиона коли, регистрирани в Германия миналата година, само 25 502 са електрически, а 130 363 са хибридни.

Източник : www.dir.bg

Избрани

Гвоздейков: Ревизия ще покаже какво е харчено в транспортното министерство в последните 3 месеца

юни 8, 2023

Ще разпоредя ревизия в моите подведомствени организации и на държавните предприятия. Ще се проверява какво е харчено за последните 3 месеца и какви разходи са правени. Това каза след заседанието […]

Автомобилен транспорт

Екологичният транспорт и възстановяването на “Български пощи” сред приоритетите на новия министър на транспорта

юни 7, 2023

Инж. Георги Гвоздейков, новоназначеният министър на транспорта и съобщенията, обяви, че ще се фокусира върху прилагането на екологични транспортни решения като ключов приоритет на своя мандат. Това беше обявено по […]

Избрани

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

юни 7, 2023

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира […]