Германия въвежда пътни такси само за чужденци

Берлин представи в понеделник план за пътни такси за регистрирани в чужбина шофьори, като отхвърли опасенията на Брюксел и съседните страни, че планът може да наруши европейските закони за борба с дискриминацията.
 
Според предложението, всички водачи на автомобили ще плащат средно по €88 на година, започващо през 2016 г. За немските шофьори, разходите ще бъдат компенсирани от данъчна отстъпка, пише The Wall Street Journal.
 
Европейската комисия заяви в понеделник, че по принцип приветства плановете за финансиране на инвестиции в инфраструктурата от такси за участници в пътното движение, но предупреди, че германци и чужденци ще трябва да бъдат третирани еднакво.
 
В Германия от години шофьорите на камиони плащат тол такси, но досега страната бе една от малкото в ЕС, която не начисляваше такса на автомобилистите и мотористи за преминаване по аутобаните. Повечето от съседните й страни, като Франция, Австрия, Швейцария, Полша и Чехия, имат тол такси за частните коли, но не се прави разлика между чужденци и местни граждани.
 
Въвеждането на винетки само за автомобили с чуждестранна регистрация е дискриминация, твърдят експерти. Транспортният министър на Германия Александер Добринт обаче бе категоричен, че законопроектът е съобразен с европейските правила и не е дискриминационен. "Пътните такси съответстват на правото на ЕС. Ние ще гарантираме, че няма да поставим в неизгодно положение нито един чужд гражданин", подчерта Добринт.
 
ЕК изрази опасения, че новата германска система за пътен данък трябва да третира по еднакъв начин чужденците и германските граждани.
 
"Промените в съществуващата в Германия схема за данъчно облагане на автомобилите е отговорност на страната. Мерките обаче не трябва да са пряко насочени към дискриминация на чуждестранните шофьори", заяви Хелън Кернс, която е говорител на еврокомисаря по транспорта Сийм Калас. Австрия и Холандия заплашиха Германия с правни действия заради винетните стикери.
Източник: www.standartnews.com
Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]